Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Stanwell Perpetual’, trollnyperose

Rosa spinosissima ‘Stanwell Perpetual’

Synonyme navn er Rosa pimpinellifolia ‘Stanwell Perpetual’ og Rosa myriacantha ‘Stanwell Perpetual’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Hos oss regnes sorten med blant historiske roser, som er eldre roser enn 1867. I roseslekta hører sorten heime i Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen).

Hjemsted/Opphav Arten Rosa spinosissima finnes viltvoksende i Europa og Asia til Kina og Korea. Rosa spinosissima ‘Stanwell Pepetual’ ble introdusert i 1838, av en person ved navn Lee.

120-150 cm høy, remonterende buskrose med buskete, utbredt vekst, tornete greiner, bregnelignende bladverk og lysrosa, middels store, fylte blomster med en sterk duft. God remontering fra juni til september. Klimasone: H6.

  • Rosa spinosissima 'Stanwell Perpetual' ('Stanwell Perpetual', trollnyperose) Foto: Lundebygartneri.no

Plantebeskrivelse

150-180 cm høy, engangsblomstrende buskrose med buskete, utbredt vekst, lange tornerike greiner, bregnelignende bladverk og ulikefinnete blad oftest med 7-9 småblad som er 1-2 cm lange, elliptiske, butte og enkelt sagtannete.

Lysrosa, middels store (8 cm brede), blomster med sterk duft, som remonterer fra juni-september. Rik blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. ‘Stanwell Perpetual’ er en nøysom rose som stiller små jordkrav. Den vokser også bra i en dårlig, skrinn jord. Tåler en del skygge og blomstene tåler egn.

Rosa Rosa spinosissima ‘Stanwell Perpetual’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. ‘Stanwell Perpetual’ er en vakker solitærrose, og en god hekkeplante, Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa spinosissima ‘Stanwell Perpetual, men sortens sterke blomsterduft kan lage problem for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten. Sorten bør klippes hardt etter første blomstring.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Planten er sunn og frisk, men er noe utsatt for stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss