‘Stockholm’, slottsrose
Rosa x ‘Stockholm’™Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten tilhører gruppa slottsroser.
60-80 cm høy klaserose med en busket vekst, tornete greiner, mørkegrønne blad og store, lysegule, fylte, blomster med en sterk duft. Blomstrer fra juni til utpå høsten. Klimasone: H4.
Kort omtale av slottsroser
Som for renessanseroser er slottsroser danske roser som er foredlet fram og introdusert av firmaet Poulsen Roser A/S, i Danmark, som også er roseleverandøt til Det Kongelige Danske Hof. Flere av slottsrosene er navngitt av kongehusets medlemmer.
Slottsrosene er moderne kompakte og buskete klaseroser med store blomster i mange farger, oftest med god duft og de blomstrer lenge, fra tidlig sommer til frosten setter inn. Bladverket er oftest mørkegrønt. Sortene er utviklet med tanke på det danske klima.
Plantebeskrivelse av Rosa x ‘Stockholm’™
60-80 cm høy klaserose med en busket vekst, tornete greiner og mørkegrønne, blankte blad. Nye skudd er mørkerøde.
Store (10-12 cm brede), fylte, lysegule blomster med en sterk duft. Blomstene sitter i klaser. Rik blomstring fra sist i juni til langt utpå høsten.
Vekstkrav og klimasone
Klaseroser trives best i minst i en 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.
Rosa x ‘Stockholm’ tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområder
Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Sorten plantes også som hekk og i store, dype krukker. Blomstene tåler regn.
Allergifare
Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.
Beskjæring
Klaseroser må beskjæres årlig om våren, helst etter at faren for nattefrost er over. Roseplanten skjæres ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).
Formering
Klaseroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.
Sykdommer
Sorten er sunn og frisk.