Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Super Star’, stilkrose

Rosa ‘Super Star’

Sortens kulturnavn er ‘TANorstar’ Et synonymt navn er Rosa ‘Tropicana’ (i Nord-Amerika). Sorten er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Super Star’ stammer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Stilkrosen ‘Super Star’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Mathia Tantau i 1960. Foreldrene til sorten er frøplanter av sortene ‘Mme. M. Meilland’ og ‘Alpenglühen’.

90-100 cm høy stilkrose med opprett, åpen vekst, mørke grønne blad og store, fylte, laksoransje blomster med sterk duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Super Star', stilkrose Foto: Tantau Rosen

Plantebeskrivelse

90-100 cm høy stilkrose med opprett, åpen vekst, Mørkt grønne blad med rødlig skjær før de folder seg ut. Store, fylte, laksoransje blomster med sterk duft. Blomstene kommer svært rikt på lange stilker, enkeltvis eller i klaser på inntil fem. Den remonterer (gjenblomstrer) bra.

Vekstkrav og klimasone

Stilkroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Stilkroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Super Star’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Stilkroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. ‘Super Star’ egner seg godt i bed og er mye plantet i private hager.

Sorten er fortsatt populær i tørre områder på den nordlige halvkule. I fuktige strøk blir den sterkt angrepet av meldugg (sopp).

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Super Star’.

Beskjæring

Stilkroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren er det en fordel å fjerne visne blomster etter hvert. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Stilkroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

‘Super Star’ er mottakelig for mjøldogg, en sopp som danner belegg på blad og blomster.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss