Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Wollerton Old Hall’, engelsk buskrose

Rosa ‘Wollerton Old Hall’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten tilhører gruppa engelske roser (Austinroser).

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Wollerton Old Hall’ ble foredlet i og introdusert i England av engelske David Austin i 2011.

130-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, busket, høy vekst, tornete greiner, grønne, lærfaktige blad og store, fylte, smørgule, senere lys aprikosfargete blomster med sterk myrraduft. Remonterer fra juni til september. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Wollerton Old Hall' (Buskrose 'Wollerton Old Hall') Foto: eu.davidaustinroses.com

Kort omtale av «Engelske Roser» (Austinroser)

Austinroser (Engelske roser) er mest gjenblomstrende busk- og klatreroser som har sitt opphav i historiske roser, men stadig nye sorter kommer til. De har oftest store og tettfylte blomster med en god og sterk duft, og mange har blomster med gule og oransje nyanser. Sortene har god herdighet, de fleste greier klimasone H5. Rosene er populære over hele verden.

Plantebeskrivelse av Rosa ‘Wollerton Old Hall’

130-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett, buskete, høyreist vekst, tornete greiner og grønne, læraktige, ulikefinnete blad.

Store (8-10 cm brede), fylte, smørgule blomster, som blekner til en lys aprikos farge, Blomsten har en sterk, myrraduft. Blomstene sitter i klaser. Sorten remonterer godt fra juni-september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt i blandingsjord, og den tåler noe skygge.

Rosa ‘Wollerton Old Hall’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Rosa ‘Wollerton Old Hall’ en fin solitærrose, som egner seg godt til planting i bed og grupper. Blomsten tåler regn. God snittblomst. Popular hos sommerfugler.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men personer med duftoverfølsomhet bør merke seg blomstens duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Rosa ‘Wollerton Old Hall’ formeres med poding.

Sjukdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss