Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Zephirine Drouhin’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Zephirine Drouhin’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Zephirine Drouhin’ var hustruen til en fransk roseelsker fra Semur-en-Auxois på Cote d’Or. Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene opprinnelige er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Sorten hører til gruppen historiske roser (roser fra før 1867).

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Zephirine Drouhin’ ble foredlet av franske Bizot i 1868.

200-250 cm høy, gjenblomstrende klatrerose med en kraftig, opprett vekst, lange nesten tornefrie greiner, matt grønne blad og store, dyprosa, halvfylte blomster med sterk, søtlig duft. Klimasone: H4.

  • Rosa bourboniana 'Zephirine Drouhin' (Bourbonrose Zephirine Drouhin') Foto: lundebygartneri.no

Plantebeskrivelse

200 -250 cm høy, remonterende klatrerose med en kraftig, opprett vekst, lange greiner nesten uten torner og matt grønne, ulikefinnete blad.

Dyp rosa, store (10-12 cm brede), halvfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene kommer enkeltvis eller i klaser med 3-5 blomster. Sorten remonterer fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa bourboniana ‘Zephirine Drouhin’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Sorten har lange greiner som må bindes opp mot en vegg eller et espalier. Den kan også plantes som en busk om det er tilstrekkelig plass i bredda. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men den sterke blomsterduften kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Sorten kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for soppsykdommene meldugg og rosestråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss