Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Afrikansk oksetunge ‘Blue Angel’

Anchusa capensis ‘Blue Angel’

Slektsnavnet Anchusa kommer av gresk ankhusa, som kanskje kommer av ankhein, som betyr å gjøre smalere, snøre til (viser muligens til at planten er en medisinplante). Men navnet kan også stamme fra gresk anchousa, som er et kosmetisk fargestoff som brukes til hudfarging. Artsnavnet capensis betyr kapp, odde, som viser til Kapp det Gode Håp, en odde i Sør-Afrika. I England brukes blant annet navn som Bugloss, Cape Forget-Me Not og Summer Forget-Me Not. I Tyskland kalles planten Ochsenzunge.

Hjemsted/Opphav Anchusa capensis er viltvoksende i Namibia, Sør-Afrika og Lesotho. Sorten ‘Blue Angel’ er den mest dyrka sorten av arten i Europa i dag.

25 cm høy, ruhåret, sommerblomst med en lav, kompakt vekst, kraftige stengler, lansettformete blad og mørkeblå blomster med et lite, hvitt øye, i juli-august. God plante både i bed og kasser.

  • Anchusa capensis ‘Blue Angel’ (Afrikansk oksetunge 'Blue Angel') Foto: plantdelights.com

Plantebeskrivelse

25 cm høy, 2-årig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst hos oss. Planten er ruhåret med en kompakt, forgreinet vekst, kraftige, grønne stengler og smale, lansettformete blad.

Små, mørke forglemmegei blå blomster med et lite, hvitt øye. Blomstring i juli-august. Blomstene som sitter i klaser i toppen av stenglene har en rør- eller trompetformet krone. Frukta er en steinfrukt.

Vekstkrav

Oksetunge er en plante som vokser godt i de fleste godt drenerte, næringsrike jordarter. En blanding av mold og sand er en gunstig jord. Planten bør få en solrik vokseplass.

Bruksområder

Anchusa er en plante som egner seg godt både i bed, kasser, urner og potter.

Allergifare

Anchusa er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking i Norge er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Anchusa formeres med frø. Planten kan tiltrekkes i benk eller veksthus, og plantes ut som en utplantingsplante. Planten blomstrer etter ca. 80 døgn.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss