Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Barneøye

Nemophila menziesii

Synonyme navn er barneøyeblomst, blåøye, flekkøyeblom og Nemophila insignis. Slektsnavnet Nemophila kommer av gresk nemos, lund og filos, venn. Artsnavnet menziesii er trolig etter Archibald Menzies (1754-1872), som var gartner ved den botaniske hagen i Edinburgh. I England kalles planten Baby blue-eyes og i Tyskland kalles planten Hainblume.

Hjemsted/Opphav Barneøye kommer opprinnelig fra California i USA.

15-20 cm høy, mykhåret, ettårig, tuedannende sommerblomst med nedliggende stengler, fjørflika blad og lyseblå blomster med en hvit midte, fra juli-september. Rabattplante for bed og større kasser.

  • Nemophila menziesii (Barneøye) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, ettårig, mykhåret, tuedannende sommerblomst med nedliggende stengler og fjørflikete, grågrønne blad.

Skålformete, 2-3 cm brede, lyseblå blomster med hvit midte. Blomstring: juli-september. Frukta er ei steinfrukt.

Vekstkrav

Barneøye er en plante som vokser godt i de fleste godt drenerte, næringsrike jordarter. En blanding av mold og sand er gunstig, på en plass i sol eller halvskygge.

Bruksområder

Barneøye er en rabattplante som plantes i bed eller litt større potter eller kasser.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av Nemophila er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Nemophila formeres med frø. Frøest kan såes direkte på vokseplassen eller tiltrekkes i benk eller veksthus, og plantes ut som en utplantingsplante. Planteavstand: 10 cm.

Sorter

Nemophila menziesii ‘Pennick Black’ er en 15 cm høy, dekorativ sort med nesten svarte blomster med en hvit kant.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss