Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Argentinajernurt

Verbena bonariensis

Synonyme navn er krusverbena og kjempeverbena. Slektsnavnet Verbena er utledet fra ordet vervain, et gammelt latinsk plantenavn som betyr jernurt eller hellig urt. Artsnavnet bonariensis betyr fra Bonaria, det vil si Buenos Aires. Noen engelske navn er purpletop vervain, clustertop vervain, Argentinian vervain, tall verbena og pretty verbena.

Hjemsted/Opphav Argentinajernurt har sin opprinnelse i Argentina og sørlige Brasil.

100-130 cm høy, opprett, greinet, flerårig plante med tynne stengler, som i Norge dyrkes som ettårig. Ru, mørkegrønne, lansettforma blad og nektarrike, blålilla blomster i tette skjermer i toppen av stenglene, fra juni til frosten. Rabattplante.

  • Verbena bonariensis Argentinajernurt Foto obp.no (Opplysningskontoret for blomster og planter)

Plantebeskrivelse

100-130 cm høy, opprett, forgreinet, noe glissen, flerårig plante med høye, tynne grasiøse stengler, som dyrkes som ettårig i Norge. Ru, mørkegrønne, lansettforma, grunt sagtanna blad.

Små, blålilla, nektarrike blomster som sitter samlet i små, tette skjermer i toppen av stenglene. Blomstring: fra juni til frosten. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Argentiajernurt trives best i veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord på en solrik vokseplass. Verbena er en av våre sommerblomster som tåler mest nedbør.

Bruksområder

Argentinajernurt egner seg godt til planting i bed og store potter, kasser og krukker. Planten brukes også til snitt.

Allergifare

Verbena er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Argentinajernurt formeres enklest med stiklinger som tas i vekstsesongen. Planten kan også frøformeres, men det er mer krevende.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss