Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Flammelantana (Vandreblomst)

Lantana camara

Slektsnavnet Lantana er et gammelt navn på Viburnum (krossved) – blada ligner denne. Artsnavnene camara er et vestindisk plantenavn. På svensk heter planten eldkrona. Den har mange engelske navn blant annet wild-sage og red-sage.

Hjemsted/Opphav Vandreblomst har sin opprinnelse i tropiske deler av Amerika. I dag dyrkes helst hybrider.

Ettårig utplantingsplante med med små, fargerike blomster i hvite, gule, oransje, rosa eller røde farger. Blomstring fra juni til frosten.

  • Flammelantana (Lantana camara)

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, opprett busk som i vårt klima dyrkes som en ettårig utplantingsplante. Spisse, eggformede blad som dufter ved berøring. Små, fargesterke hvite, gule, oransje, rosa eller røde blomster i tette, 5-6 cm brede skjermer. Men hos de ulike sortene er det vanlig at blomstene endrer farge etter hvert som de blir eldre. Derfor kan et bed med vandreblomster ha ulike farger samtidig. Blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav

Flammelantana trives best i veldrenert, godt sandholdig, næringsrik moldjord på en lun, solrik plass.

Bruksområder

Vandreblomst egner seg godt i potter, ampler og urner, men blir også plantet i bed. Dyrkes også som potteplante.

Allergifare

De aromatiske bladene inneholder giftstoffer som gir alvorlige hudskader hos beitedyr, men som også kan gi hudlidelser (dermatitt) hos mennesker. Den bør ikke plantes på steder der barn leker. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vandreblomst kan formeres med frø, men mer vanlig med stiklinger. Den plantes ut på voksestedet som utplantingsplante, når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss