Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Betlehemsklokke

Campanula isophylla

Et synonymt navn er betlehemsstjerne. Slektsnavnet Campanula kommer av latin campana, som betyr klokke (blomstens form). Artsnavnet isophylla betyr likebladet. I Sverige kalles planten betlehemsstjãrna og i England brukes navnet Italian Bellflower.

Hjemsted/Opphav Arten har sin naturlige utbredelse på kalkrik fjellgrunn i de italienske alper og ellers i området rundt Middelhavet. Arten dyrkes ikke hos oss, men flere navnesorter er i handelen.

Sommerblomst med opprett, noe hengende vekst og åpne, klokkeformete blomster i blå og hvite farger, fra juli til september. God ampelplante.

  • Campanula isophylla

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy sommerblomst med kompakt, opprett, senere noe hengende vekst. Flerårig plante som vi dyrker som ettårig, da den ikke kan overvintre ute hos oss. Hårete, greinete stengler med melkesaft og stilkete, rundt hjerteformete, tannete blad. Opprette, åpne, klokkeformete, 3 cm brede blomster i blå og hvite farger, som sitter i løse, halvskjermformete klaser. Rik blomstring fra juli til september. Kapselfrukt.

Vekstkrav

Betlehemsklokke trives best i en veldrenert, sandblandet jord på lys plass. Tåler også halvskygge. Planten vil ha moderat med vann og gjødsel, og tåler å stå litt tørt. Prøv å unngå vanning på bladene, da dette kan føre til råtning.

Bruksområder

Campanula isophylla trives godt ute, men helst under tak, da den misliker mye regn. Direkte sol er ikke så heldig. Den er en god ampelplante, og egner seg godt som dekorasjon på hagebordet og i plantekasser. Planteavstand: 40 cm. Visne blomster og blader bør fjernes kontinuerlig.

Allergifare

Campanula er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking av denne slekt er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Betlehemsklokke formeres mest med stiklinger. Den tiltrekkes som utplantingsplante, som flyttes ut når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss