Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagelobelia

Lobelia erinus Compacta-gruppen

Et synonymt navn er opprettvoksende hagelobelia. Slektsnavnet Lobelia har sitt opphav fra den nederlandske botanikeren Matthias Lobelius (1538-1616), som bodde i England. Artsnavnet erinus kommer av det gresk erineos, som er navn på fikentreet hos Homer (800 f. Kr.). På svensk kalles planten kantlobelia, mens det engelske navn er Edging Lobelia og Garden Lobelia.

Hjemsted/Opphav Arten Lobelia erinus er viltvoksende I Kapp-provinsen I Sør-Afrika. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kultivarer (navnesorter) finnes i handelen.

Lav, opprett, tettgreinet sommerblomst med små, smale blad og blå, røde eller hvite blomster, fra juni til frosten. God kantplante.

  • Lobelia erinus - Kantlobelia

Plantebeskrivelse

15–20 cm høye, ettårige sorter med opprett, tett vekst. Tettgreinete planter med små, smale blad som kun er synlig i enden av stenglene. Stenglene er helt dekt med blomster. Små, tallrike blomster I blå, hvite eller røde farger, som sitter i halvskjermer. Blomstring fra mai / juni til første frostnatt. Blomsten er en såkalt zygomorf blomst med 5 begerblad og 5 sammenvokste kronblad som danner en leppekrone med 2-delt underleppe og 3-delt overleppe. De 5 pollenbærerne er vokst sammen til et rør rundt griffelen. Kapselfrukt.

Vekstkrav

Lobelia erinus vokser bra i nesten all slags jord, men trives best i en god, jevnt fuktig, næringsrik og moldholdig jord.  Både blomstermengden og blomsterfargen blir best på en solrik plass. Vanning må til i tørkeperioder. Gjødsles om våren. Planten tåler bra med vind og regn uten å ta skade.

Bruksområder

Hagelobelia egner seg godt langs kantene av bed og kasser. Mye brukt på kirkegårder. Planteavstand: 15-20 cm.

Allergifare

Lobelia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Lobelia erinus formeres med frø. Planten har ca. 27.000 frø pr. gram. Frøet sås direkte i salgspotta, 10-12 frø per potte (0,7-1 g frø gir 1000 planter). Ved 18-20 o C spirer frøet etter 1-2 uker. Kulturtiden er ca. 60-75 døgn ved 15 grader. Hos oss dyrkes Lobelia som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Noen utvalgte sorter

Lobelia erinus ‘Crystal Palace’ har mørkeblå blomster.

Lobelia erinus ‘Keiser Wilhelm har lys blå blomster.

Lobelia erinus ‘Rosamunde’ har karminrosa blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss