Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Smalbrønsle (Bidens)

Bidens ferulaefolia

Et synonymt navn er Coreopsis ferulaefolia. Slektsnavnet Bidens kommer av latin bis, som betyr to og dens, som betyr tenner, og viser til at frøene har stive brodder. Artsnavnet ferulifolia betyr blad som ligner fennikel. I Sverige kalles planten for ampelskära, og engelske navn er Apache berggartics og feren-leaved berggartics.

Hjemsted/Opphav Bidens kommer fra sørlige områder av USA og Mexico. Hos oss dyrkes kun navnesorter av arten.

Sommerblomst med kraftig vekst, lange hengende greiner og lysende gule blomster i store mengder fra utplanting til frosten kommer. God ampelplante.

  • Bidens ferulifolia (Smalbrønsle)

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, ettårig sommerblomst med hengende greiner, som egentlig er en flerårig plante, men som dyrkes som en ettårig sommerblomst, da den ikke tåler frost.  Kraftig vekst. Motsatte, vakre grønne, bregnelignende blad. Lysende gule blomster i store mengder som nesten dekker de lange greinene. Men sorter med hvite og brune blomster finnes. Selve blomsten ligner en jordbærblomst. Blomstring fra juni til frosten. Frukta er en flat nøtt med to, eller sjeldnere fire, stive brodder forsynt med mothaker. Plantene spres ved at dyr og mennesker får fruktene festet på seg.

Vekstkrav

Bidens trives best i en næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol eller halvskygge. Selv om den krever forholdsvis mye vann, tåler den noe tørke innimellom. Den tåler regn og mye vind uten å ta skade.

Bruksområder

Bidens ferulifolia er en god hengeplante i ampler, kasser, store krukker og urner sammen med andre typer planter. Men planten kan også brukes til bunndekke. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Er også en bra snittblomst.

 Allergifare

Bidens er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men korgplanter kan av og til forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Bidens formeres med vegetativt med stiklinger. Den dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss