Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåsalvie

Salvia patens

Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet patens betyr åpen. Engelske navn er the gentian sage og spreading sage.

Hjemsted/Opphav Blåsalvie har sin opprinnelse i Mexico.

50-80 cm høy flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst i Norge. Opprett plante med grønne ovale blad og intenst blå blomster i endestilte aks fra juli til september. Rabattplante.

  • Salvia patens (Blåsalvie) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst i Norge. Opprett, godt forgreinet plante med grønne, ovale blad.

Store, 5 cm lange, intenst blå blomster, som sitter i kranser oppetter stenglene og som til sammen danner aksformete blomsterstander. I blomsten har både beger og krone to lapper. Blomstring: juli-september. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter.

Vekstkrav

Blåsalvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Regelmessig gjødsling gir bedre blomstring. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Blåsalvie brukes mest til planting i bed og større kasser.  

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres mest med frø. Hos oss dyrkes salvie som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Planten kan også formeres med stiklinger og deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss