Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spraglesalvie (Dusksalvie)

Salvia viridis

Synonyme navn er dusksalvie og Salvia horminum. Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet viridis betyr grønn. Engelske navn er annual clary og orval.

Hjemsted/Opphav Spraglesalvie har sin opprinnelse fra Sør-Europa, Middelhavslandene og fra sørvestlige deler av Afrika.

40-50 cm høy, opprett, godt forgreinet, ettårig sommerblomst med grønne, ovale blad og små hvite blomster som er omgitt av fargerike høglad (etter sort), fra juli til september. Rabattplante.

  • Salvia viridis (Spraglesalvie) Foto: gardening.cornell.edu

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, opprett, godt forgreinet, ettårig sommerblomst med ovale, grønne blad.

Små hvite blomster som er omgitt av blå. hvite, fiolette, rosa eller røde høgblad (etter sort). Både beger- og kronblad har to lepper. Blomstring: juli-september. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter.

Vekstkrav

Spraglesalvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Spraglesalvie brukes mest til planting i bed, krukker og kasser, og i tillegg er den en vakker snittblomst i buketter og dekorasjoner.  

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres mest med frø. Hos oss dyrkes salvie mest som en utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss