Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Breizinnia

Zinnia elegans

Slektsnavnet Zinnia er etter den tyske botanikeren F. G. Zinn (død 1759). Artsnavnet elegans betyr fin, staselig. I Sverige kalles planten Zinnia og i England er vanlige navn common zinnia og elegant zinnia.

Hjemsted/Opphav Arten breizinnia har sin opprinnelse fra Mexico. Arten dyrkes ikke i dag, men en rekke sorter er i handelen.

30-80 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, stiv stengel, motsatte, stengelomfattende, stive blad og korgblomster i flere farger alt etter sort, fra juli til september. Rabatt- og snittplante.

  • Zinnia elegans (Breisinnia) Foto: finegardening.com

Plantebeskrivelse

25–80 cm høy, ettårig, greinet sommerblomst med opprett, stiv vekst og motsatte, stive, ovale, stengelomfattende blad.

Blomsterkorger hos arten er 5-12 cm breie, med lilla kantkroner og gule midtkroner, og de sitter i spissen av gaffelgreinete stengler. Men det finnes en rekke sorter i handelen med enkle, halvfylte og fylte blomster i fargenyanser i hvitt, limegult, gult, rosa, rødt og oransje. Blomstring: juli-september. Frukta er en nøtt.

Vekstkrav

Breizinnia trives best i en næringsrik, jevnt fuktig, sandblandet moldjord, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Årlig gjødsling gir en plante i bedre trivsel.

Bruksområder

Breizinnia er en god rabattplante, og den plantes ofte i kasser. I tillegg er den en god snittblomst.

Allergifare

Zinnia er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Snittblomster kan skape vansker for personer med luftveisproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Zinnia formeres med frø, og den dyrkes oftest dom en utplantingsplante, det vil si at den såes i hus og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Planteavstand: 25 cm.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss