Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stråblomst

Helichrysum petiolare

Synonyme navn hos oss er buskstråblomst, «gråtass» og lakrisplante. Slektsnavnet Helichrysum kommer av gresk helios = sol og chrysos = gull, og som henviser til fargen på en del arter. Artsnavnet petiolare betyr blader med skaft. Det norske navnet gråtass viser til den grå bladfargen, og lakrisplante viser til at den dufter svakt av lakris. I Sverige kalles planten rabatteternell, mens et engelsk navn er liquorice plant.

Hjemsted/Opphav Buskstråblomst kommer opprinnelig fra Sør-Afrika.

Bladplante med en utbredt, markdekkende voksemåte og et frodig sølvgrått, loddent bladverk. Kontrastplante i bed, ampler, krukker og kasser.

  • Stråblomst (Helichrysum petiolare)

  • Stråblomst (Helichrysum petiolare)

  • Stråblomst (Helichrysum petiolare)

Plantebeskrivelse

20-25 cm høy sommerblomst (bladplante) med en utbredt, markdekkende voksemåte, og den kan bre seg opptil en meter utover. Den er egentlig en halvbusk, men da den ikke er herdig nok til å overvintre utendørs hos oss, dyrkes den som en ettårig sommerblomst. Planten har et sølvgrått, loddent bladverk med runde, centimeter store blader. Blomstene er uten betydning for dyrkingen, men den får små, hvite blomster i juli.

Vekstkrav

Buskståblomst er ikke kravfull med tanke på jordsmonn, men den trives best i godt sandholdig, veldrenert jord på en solrik plass. Den vokser dårlig på fuktig jord.

Planten tåler både vind og regn uten å ta noen særlig skade.

Bruksområder

Helichrysum petiolare egner seg godt i bed som en kantplante. Den er også en god markdekker sammen med andre egnede planter. Endelig fungerer den fint i store potter, kasser og i ampler. God i fjellhagen.

 Allergifare

Buskstråblomst er en allergivennlig plante for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Buskstråblomst formeres for det meste med stiklinger, som stikkes innendørs som en utplantingsplante, og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Men enkelte sorter kan frøformeres.

Sorter

Det finnes flere ulike sorter med litt varierende utseende. Noen har gulgrønne blader, andre har flerfargede blader, atter andre har svært små blader.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss