Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gazania

Gazania Pavonia-gruppen

Synonyme navn er påfuglblomst, Gazania hybrida og Gazania splendens. Slektsnavnet Gazania kommer fra latinske gaza = skatt eller rikdom, som henviser til de store blomstene. Navnet kan også være for å hedre Theodorus of Gaza (1400-1478), gresk humanist og oversetter, som oversatte botaniske skrifter til latin. I Sverige heter planten påfågelsblomster, mens engelske navn er Gazania og Treasure Flower.

Hjemsted/Opphav Gazania utgjør en stor kompleks sortsgruppe som er blitt til ved krysninger (hybrider) mellom flere arter, bl.a. Gazania pavonia, Gazania krebsiana, Gazania linearis og Gazania rigens. Alle stammer opprinnelig fra Sør-Afrika.

Sommerblomst med opprett vekst med nedliggende greiner, lange, smale blad og brede korgblomster i brune, røde, gule, oransje eller hvite fargenyanser. Lang blomstring. God plante i bed, ampler, krukker, urner og kasser.

  • Gazania Pavonia-gruppen (Gazania) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy sommerblomst, som er en flerårig plante, men som ikke kan overvintre ute hos oss og som derfor dyrkes som ettårig. Veksten er opprett, men med delvis nedliggende stengler. Lange, smale, lansettformete blad med blank, grønn overside og hvitfiltet underside. Korgblomster, 10-12 cm brede i brune, gule, oransje, hvite eller røde fargenyanser, som sitter enkeltvis på lange skaft. Kantkronene er tungeformet, av og til med en flerfarget flekk ved basis. Blomstring fra juli til september, om været tillater det.

Vekstkrav

Gazania trives best i næringsrik, varm og lett, veldrenert jord i full sol. Blomstene er åpne bare i sol, i overskyet vær og om kvelden lukker de seg. Husk gjødsling om sommeren. Planten tåler mye regn uten å ta skade.

Bruksområder

Gazania egner seg best til utplanting i bed, hvor den får stå for seg selv uten sjenerende naboplanter. Lave typer er populære i steinbed. Planteavstand: 25 cm. Men den brukes også i ampler, kasser og krukker.

Allergifare

Enkelte korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Gazania formeres med stiklinger eller frø. Planten har ca. 500 frø pr. gram, og 3 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18-20 o C spirer frøet etter 1-2 uker. Kulturtiden er 100 døgn ved 18-15 grader. Hos oss dyrkes den som en utplantingsplante, som plantes ut når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss