Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gull solvinge

Rhodanthe humboldtiana

Et synonymt navn er Helipterum humboldtiana. Slektsnavnet Rhodanthe kommer av de greske ordene rhodon = rose og anthos = blomst. Artsnavnet humboldtiana er etter Alexander von Humboldt (1769-1859), en tysk naturvitenskapsmann og plantesamler. I Sverige kalles planten for guldeternell og i England er et navn som golden clusters everlasting.

Hjemsted/Opphav Gull solvinge har sitt opphav fra Australia.

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, hvithårete stengler, lansettformete blad og små gule blomsterkorger i kvastlignende blomsterstander. «Evighetsblomst» i tørket tilstand, som også er en bra rabattplante.

  • Rhodanthe humboldtiana (Gull solvinge) Foto: gardendrum.com

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, grågrønn, hvithåret stengel og blågrønne, lansettformete blad.

Små, gule, 5-8 mm brede blomsterkorger, som sitter samlet i en kvastlignende blomsterstand i stengeltoppene. Blomstring: juli-august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Gull solvinge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig godt sandholdig moldjord, på en solrik vokseplass. Halvskygge gir mindre blomstring.

Bruksområder

Gull solvinge er mye brukt som evighetsblomster i tørket tilstand, men planten er også en bra rabattplante. Blomster som skal tørkes, må snittes straks blomsterkorgene har åpnet seg, slik at sentrum i blomsten ikke rekker å bli brunfarget.

 Allergifare

Gullsolvinge hører til eternellgruppen (tørkede blomster som beholder form og farge) av planter, og produserer relativt mye pollen. Personer med allergier bør ikke komme i nærkontakt med, for eksempel berøring, med tørre plantedeler av disse. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gull solvinge formeres med frø som enten kan såes direkte på vokseplassen, eller sås inne i hus i april-mai og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Planteavstand: 10-15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss