Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullkappblom

Dimorphotheca sinuata

Synonyme navn er gullkappblomst og Dimorphotheca pseudoaurantiaca. Slektsnavnet Dimorphotheca er fra gresk di=to, morphe=form og theka=kapsel, som viser til de 2-delte frøkapslene. Artsnavnet sinuata betyr buktete. I Sverige kalles planten solvisare og i England er vanlige navn the glandular Cape marigold, Namaqualand daisy og orange Namaqualand daisy.

Hjemsted/Opphav Gullkappblom kommer opprinnelig fra Sør-Afrika.

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst med nedliggende stengler, lansettformete blad i en rosett og oransjegule (ev. hvite) korgblomster,fra juli til september. Bedplante.

  • Dimorphotheca sinuata (Gullkappblom) Foto: amazon.com

Plantebeskrivelse

2o–40 cm høy, ettårig, greinet sommerblomst med en nedliggende stengel og en bladrosett ved bakken. Rosettbladene er lansettformet, noe avrundet i spissen og med en glissen tanning i kanten.

Store, enkle blomsterkorger med oransjegule kantkroner med en mørkebrun flekk ved basis og svarte midtkroner. Men det finnes gule og hvite sorter. Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Gullkappblom trives best i en jevnt fuktig, sandblandet moldjord, men godt drenert jord i sol og halvskygge.

Bruksområder

Gullkappblom er en plante som egner seg godt i bed.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av gullkappblom er ikke kjent. Men snittblomster kan skape vansker for personer med luftveisproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Gullkappblom formeres med frø, kan enten såes direkte på vokseplassen eller plantes ut sener som en utplantingsplant. Plantene tynnes til en planteavstand på 15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss