Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullkappblom

Dimorphotheca sinuata

Synonyme navn er gullkappblomst og Dimorphotheca pseudoaurantiaca. Slektsnavnet Dimorphotheca er fra gresk di=to, morphe=form og theka=kapsel, som viser til de 2-delte frøkapslene. Artsnavnet sinuata betyr buktete. I Sverige kalles planten solvisare og i England er vanlige navn the glandular Cape marigold, Namaqualand daisy og orange Namaqualand daisy.

Hjemsted/Opphav Gullkappblom kommer opprinnelig fra Sør-Afrika.

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst med nedliggende stengler, lansettformete blad i en rosett og oransjegule (ev. hvite) korgblomster,fra juli til september. Bedplante.

  • Dimorphotheca sinuata (Gullkappblom) Foto: amazon.com

Plantebeskrivelse

2o–40 cm høy, ettårig, greinet sommerblomst med en nedliggende stengel og en bladrosett ved bakken. Rosettbladene er lansettformet, noe avrundet i spissen og med en glissen tanning i kanten.

Store, enkle blomsterkorger med oransjegule kantkroner med en mørkebrun flekk ved basis og svarte midtkroner. Men det finnes gule og hvite sorter. Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Gullkappblom trives best i en jevnt fuktig, sandblandet moldjord, men godt drenert jord i sol og halvskygge.

Bruksområder

Gullkappblom er en plante som egner seg godt i bed.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av gullkappblom er ikke kjent. Men snittblomster kan skape vansker for personer med luftveisproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Gullkappblom formeres med frø, kan enten såes direkte på vokseplassen eller plantes ut sener som en utplantingsplant. Plantene tynnes til en planteavstand på 15 cm.