Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullkrage

Glebionis segetum

Synonyme navn er Chrysanthemum segetum og Chrysanthemum multicolor. . Slektsnavnet Chrysanthemum kommer av gresk khrysos, som betyr gull og anthemon, som betyr blomst. Artsnavnet segetum betyr såfrø. På svensk heter planten brokkrage, mens noen engelske navn er Corn Marigold og Corn Daisy.

Hjemsted/Opphav Gullkrage er opprinnelig viltvoksende i Lilleasia, men vokser nå spredt i Middelhagsområdet og mange andre steder i Europa.

30-60 cm høy, opprett sommerblomst, med kjøttfulle, grågrønne, sagtannete blad og gule korgblomster, fra juli til august.

  • Glebionis segetum (Gullkrage) Foto: maltawildplants.com

Plantebeskrivelse

30–60 cm høy, ettårig, opprett, greinet sommerblomst, med pælerot, glatt stengel og kjøttfulle, grågeønne, grovt sagtannete blad, som er stengelomfattende nederst.

Gule, blomsterkorger med en mørkegul midte, 4-5 cm brede. Blomstring fra juli til august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Gullkrage er en nøysom plante som trives best i en drenert, næringsrik, kalkfattig, godt sandholdig jord i sol og halvskygge. Planten tåler kjølig vær og en god del regn uten å ta skade.

Bruksområder

Gullkrage er en verdifull sommerblomst som brukes i bed og kasser. Planteavstand i bed: 35 cm. Planten er også en god snittblomst. Avskårne greiner har en holdbarhet på 1–2 uker.

Allergifare

Enkelte korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gullkrage formeres med frø. Planten kan sås direkte på vokseplassen, eller dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når vårfrosten er over.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss