Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagepoppelrose

Lavatera trimestris

Synonyme navn er månedslavatera, sommerpoppelrose, sommerstokkrose og Malva trimestris. Slektsnavnet Lavatera er etter J. K. Lavater, en sveisisk lege som levde på 1600-tallet. Artsnavnet trimestris betyr som varer i tre måneder. På svensk kalles planten sommarmalva, mens engelske navn er Annual Mallow, Rose Mallow og Tree Mallow.

Hjemsted/Opphav Arten har sin opprinnelse i Middelhavsområdet og Portugal. Flere kultivarer (navnesorter) dyrkes i dag.

Sommerblomst med opprett, kraftig vekst, stivhårete stengler, mørkegrønne blad og rosa eller hvite, traktformete blomster, fra juli til september.

  • Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

  • Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

  • Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, kraftig vekst. Greinet, stivhåret plante med mørkegrønne blad. De nedre blad er nyre- eller hjerteformet, de øverste 3-lappet, alle uregelmessig tannet. Mørk til lys rosa eller hvite, 6-10 cm brede, glinsende, traktformete blomster som sitter enkeltvis på lange skaft i bladhjørnene. Bladene i ytterbegeret (høgblader) er sammenvokst. Småfruktene hos Lavatera sitter i en enkelt ring under en stor, flat skive. Blomstring fra juli til september.

Vekstkrav

Hagepoppelrose vokser i de fleste jordtyper, men den trives best i en lett, humusrik, veldrenert jord på en solrik plass. Jorden skal være mager, kun moderat gjødsling gjennom sommeren. Ikke bruk kalksalpeter. I kraftig jord blir bladveksten så stor, at det går utover blomstringen. Den trives godt i et luftig og tørt klima. Den tåler regn, men i regnfulle somrer eller på fuktig tung jord kan den angripes av sopp.

Bruksområder

Lavatera trimestris egner seg godt til utplanting i bed sammen med andre blomster. Planteavstand: 40 cm. Lave sorter passer i urner og balkongkasser. Den er også en god snittblomst og fruktstandene er fine å tørke og kan brukes i dekorasjoner.

Allergifare

Lavatera trimestris er en allergivennlig art for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Hagepoppelrose formeres med frø. Planten har ca. 150 frø pr. gram, og 12 g frø gir ca.1000 planter. Spiretid: 14 dager ved 15 grader. Kulturtiden er 6-8 uker ved 15 grader. Hos oss dyrkes den som utplantingsplante eller den såes direkte på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss