Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerstokkrose

Malope trifida

Et synonymt navn er sommermalope. Slektsnavnet Malope er et gammelt gresk navn på en vekst innen slekta som betyr myk og beroligende, noe som viser til plantens bruk som medisinplante, og blomstens struktur. Artsnavnet trifida betyr 3-delt (bladene er 3-delt). Noen engelske navn på planten er mallow-wort, annual malope, maloppi, purple Spanish mallow; Annual Mallow, Rose Mallow og Tree Mallow.

Hjemsted/Opphav Sommerstokkrose har sin opprinnelse fra sørvestlige deler av Europa og Marokko.

90-100 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med buskaktig vekst, klargrønne, 3-lappa blad og rosa, hvite eller røde traktformete blomster, fra juli til frosten. Bed- og snittplante.

  • Malope trifida (Sommerstokkrose) Foto: higgledygarden.com

Plantebeskrivelse

90-100 cm høy, opprett, glissent forgreinet, ettårig sommerblomst med klargrønne, 3-lappete blad med en rund form.

Traktformete, 5-6 cm brede blomster i nyanser av rosa, hvitt og rødt (etter sort), som sitter enkeltvis fra bladhjhørnene, fra midt i juli til frosten. Ytterbegeret er dannet av tre store, frie, hjerteformete blad. Begerbladene har kjertelhår med nektarier, som gir duft og tiltrekker seg insekter. Kapselfrukter.

Vekstkrav

Hagestokkrose stiller små krav til jorda, men den trives best i en næringsrik, veldrenert, sandblandet moldjord solrik plass.

Bruksområder

Malope egner seg godt til utplanting i bed sammen med andre blomster. Den er også en god snittblomst. Plantens høyde tilsier at oppbinding kan bli nødvendig.

 Allergifare

Info om helseproblemer ved dyrking av Malope, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Malope formeres med frø som kan såes direkte på vokseplassen eller sås inne og plantes ut som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss