Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagesplittblom

Schizanthus pinnatus

Synonyme navn er fattigmannsorkide, sommerfuglblomst og Schizanthus x wisetoniensis. Slektsnavnet Schizanthus kommer av gr. schizein, dele og anthos, blomst. Artsnavnet pinnatus, finnet (bladet). I Sverige heter planten fjärilsblomster, mens engelske navn Butterfly flower og Poor man’s orchid.

Hjemsted/Opphav Hagesplittblom er en krysning (hybrid) mellom S. grahamii og S. pinnatus. Begge disse kommer fra Chile.

40-50 cm høy, opprett, busket, ettårig sommerblomst med fjærflikete, lysegrønne blad og splittete, 2-leppete blomster i flere farger, i juli-august. Rabatt- og snittblomst.

  • Schizanthus pinnatus (Hagesplittblom) Foto: nzpcn.org.nz

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, opprett, busket, ettårig sommerblomst med pyramideformet vekst, fjærflikete, lysegrønne blad og 2-leppete, splittete, 3-4 cm brede blomster i store, opprette blomsterstander. Blomstene, som ligner en orkideblomster, er i røde, rosa og hvite nyanser og med mørke tegninger på kronbladene. Blomstring: juli-august. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Splittblom trives best i en moldjord med mye sand, men som er godt drenert. Planten tåler dårlig tørke, slik at i tørkeperioder må det vannes.

Bruksområder

Splittblom blir dyrket mye i bed og potter, men den er også en god snittblomst.

Allergi- og giftfare

Schizanthus har ingen kjente rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Formering

Splittblom formeres med frø, Frøet kan sås direkte på vokseplassen, eller det sås inne og plantene plantes ut på vokseplassen når faren for vårfrost er over. Planteavstand: 15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss