Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengepelargonium

Pelargonium peltatum

Synonymt navn er eføypelargonium (bladene ligner eføy) og slyngpelargonium, men slyngende sorter finnes ikke. Slektsnavnet Pelargonium kommer fra gresk pelagos, som betyr stork, og som viser til nøttefruktens lange og smale nebb, som ligner nebbet til en stork. Mange eldre kaller feilaktig slekta for Geranium, som den tilhørte langt tilbake i tid. Artsnavnet peltatum betyr skjoldformet, og viser til fasongen på bladene. På svensk kalles planten hängpelargon, mens noen engelske navn er Hanging Geranium, Ivy-leaved Pelargonium, Ivy-leaved Geranium og Ivy Geranium.

Hjemsted/Opphav Hengepelargonium kommer opprinnelig fra kystområdene i Sør-Afrika. Alle kultivarer (navnesorter) som er i handelen er hybrider (krysninger) mellom flere arter.

Sommerblomst med hengende vekst, skjoldformete blad og blomster i rød, lilla, rosa og hvit i flere nyanser. Blomstring fra utplanting til frosten.

  • Hengepelargonium (Pelargonium peltatum)

  • Hengepelargonium (Pelargonium peltatum)

  • Hengepelargonium (Pelargonium peltatum)

  • Hengepelargonium (Pelargonium peltatum)

  • Hengepelargonium (Pelargonium-peltatum(--Sommergeorgine (Dahlia) . Tvillingblomst-(Diascia)

  • Hengepelargonium (Pelargonium-peltatum(--Sommergeorgine (Dahlia) . Tvillingblomst-(Diascia)

  • Hengepelargonium (Pelargonium peltatum)

  • Spansk margeritt, krypsolknapp, hengepelargonium og vesttuja.

Plantebeskrivelse

30 cm høy sommerblomst, som er en flerårig plante, men da den ikke er herdig nok til å overvintre utendørs hos oss, dyrkes den som ettårig. Hengende, krypende eller oppstigende skudd som er slanke, siksakkleddet og kantet. Bladene er skjoldformet, 5-7lappa, kjøttfulle, ofte læraktige og mørkegrønne. Eldre skudd blir noe treaktige og nakne nedentil. Planten har en særegen aromatisk duft. Uregelmessige blomster i røde, laks, rosa, lilla og hvite fargenyanser. Blomsten kan også være 2-farget. Både enkle og fylte blomster finnes. 4-8 blomster sitter samlet på et langt blomsterskaft. Enkeltblomstene har smalt begerrør som kan være lengre enn blomsterstilken. Blomsten har 5 kronblad som er dobbelt så lange som begerbladene. Blomstring fra utplanting til frosten. Nøttefrukter med et langt nebb.

Vekstkrav

Hengepelargonium trives best i næringsrik, drenert, dyp moldjord i full sol. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv. Tåler også bra med skygge. Gjødsles regelmessig. Alle avblomstrede blomster og visne, gule blad fjernes etter hvert. Dette gir lengre og bedre blomstring. Planten tåler mye regn.

Bruksområder

Pelargonium peltatum egner seg best i ampler, kasser og krukker hvor plantenes hengende vekst kommer til sin rett. Noen bruker den også som markdekkeplante.

Allergi- og giftfare

Pelargonium er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men plantesaften inneholder giftstoffer som kan gi hudproblemer ved direktekontakt. Mer vanlig er det at stueplanter av Pelargonium kan lage problemer av varierende intensitet hos astmatikere og allergikere på grunn av duften fra bladverket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Hengepelargonium formeres vegetativt med toppstiklinger som gror villig på sensommeren. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss