Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høststråblomst (Evighetsblomst)

Xerochrysum bracteatum

Et synonymt navn er Helichrysum bracteatum. Slektsnavnet Bracteantha betyr med dekkblad eller høyblad (blomsten). I Sverige kalles planten for jätteeternell og i England brukes navn som golden everlasting og strawflower,

Hjemsted/Opphav Planten har sitt opphav i Australia.

40-100 cm høy, flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst. Opprett/hengende vekst (etter sort), sterke, grønne stengler og lansettforma blad. Opptil 5 cm brede blomster i nyanser av gult, rosa, rødt og hvitt, som sitter samlet i toppen av stenglene. Blomstene er omgitt av tørre høyblad, som gjør dem til «evighetsblomster».

  • Xerochrysum bracteatum (Høststråblomst) Foto: nzpcn.org.nz

Plantebeskrivelse

40–100 cm høy (etter sort), flerårig plante som hos oss dyrkes som en ettårig sommerblomst, med opprett/hengende vekst, sterke, grønne stengler og grønne, lansettforma blad. Opptil 5 cm brede blomster i nyanser av gult, rosa, rødt og hvitt, som sitter samlet i toppen av stenglene. Enslige, noe flate blomsterkorger som er omgitt av harde, glinsende, tørre, fargede høyblad. Blomstene beholder fargen fint. Blomstring: fra juli til frosten.

Vekstkrav

Høststråblomst trives best i en næringsrik, jevnt fuktig, sandblandet moldjord som er godt drenert, på en solrik vokseplass. Halvskygge gir mindre blomstring. Tåler dårlig fuktighet.

Bruksområder

Høststråblomst er mye brukt som evighetsblomster, men er også gode rabattplanter og planten er bra til snitt i frisk tilstand. Blomster som skal tørkes, må snittes straks blomsterkorgene har åpnet seg. Da kan de holde seg pene i flere år om det er ønskelig.

 Allergifare

Høststråblomst hører til eternellgruppen (tørkede blomster som beholder form og farge) av planter, og produserer relativt mye pollen. Personer med allergier bør ikke komme i nærkontakt med, for eksempel berøring, med tørre plantedeler av disse. Om mulig så dyrk sorter med fylte blomster, de danner mindre pollen.

Formering

Høststråblomst formeres med frø som kan såes direkte på vokseplassen. Men det er mer vanlig å så inne i hus i april-mai og plante ut plantene på vokseplassen når faren for frost er over. Planteavstand: 20-25 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss