Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Grønnskjell (Irlandsklokke)

Molucella laevis

Et synonymt navn er Irlandsklokke. Slektsnavnet Molucella kommer fra Molukkene, den østligste øygruppen i Indonesia. Artsnavnet laevis betyr glatt, slett. I Sverige heter planten musselsyska og i England brukes navn som Bells of Irland og Shellflower.

Hjemsted/Opphav Molucella hører naturlig heime i vestlige deler av Asia.

60-100 cm høy, ettårig, opprett sommerblomst med kraftige stengler, grønne, langstilkete blad og små, hvite, uanselige blomster som er nesten helt skjult av et skålformet beger og langstilka høgblad. Rabatt-, snitt og tørkeplante.

  • Molucella laevis (Grønnskjell) Foto: oroseeds.com

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, ettårig, ugreinet sommerblomst med opprett, kraftige stengler og grønne, langstilkete, svakt hjerteformete blad.

Små, hvite, duftende blomster som er nesten skjult i det store skålformete begeret og de langstilkete høgbladene. Blomstring fra august. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter.

Vekstkrav

Molucella foretrekker en næringsrik, veldrenert, godt sandholdig moldjord i sol og halvskygge. Den liker ikke leirjord. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Molucella er en god rabattplante som har uanselige blomster, men som har en vakker form. Planten er vakker i buketter både som frisk og tørket.

Allergifare

For slekta Molucella finnes ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Molucella formeres med frø. Frøet bør såes i hus og plantes ut på voksestedet som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss