Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kornblom

Centaurea segetum

Synonyme navn er kornblomst, kornknoppurt, Centaurea cyanus og Centaurea arvensis. Slektsnavnet Centaurea er av gresk kentaurion. Navnet viser til et sagn om kentauren Cheiron, som brukte knoppurt som medisinplante. Artsnavnet cyanus betyr blå (blomsten). I Sverige heter planten blåklint og i England blir den ofte kalt cornflower.

Hjemsted/Opphav Kornblom er opprinnelig fra sørlige og østlige Europa, men den er viltvoksende i resten av Europa, også i Norge. I landbruket er den flere steder betraktet som et åkerugras.

30-80 cm høy, ettårig sommerblomst med opprette, stive stengler, lansettforma, grålodne blad og blomster i nyanser av rosa, rødt, hvitt, fiolett og blått (etter sort), i juli-august. Rabatt- og snittblomst.

  • Centaurea segetum (cyanus) (Kornblom) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-80 cm høy, opprett, sommerblomst med stive stengler og smale, lansettformete, grålodne blad, som nederst er fjærlappet. Blomsten, som sitter på et langt skaft, var opprinnelig intens blå, men i dag er det sorter i handelen med blomster i fargenyanser av rosa, rødt, hvitt, fiolett og blått. Blomsten har et kuleformet korgdekke med mange taklagte korgdekkblad og alle kronene er rørformet, men kantkronene er store og sterile. Blomsterfestet er tett børstehåret. Blomstring: juli-august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Kornblom er en nøysom plante som ikke stiller noen spesielle krav til vokseplassen. Men jorda trenger ikke å være næringsrik, og en sandblandet moldjord passer bra.

Bruksområder

Kornblom egner seg godt i blomsterenger og i rabatter, og de de er vakre snittblomster i vase eller buketter..

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Centaurea er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kornblom formeres med frø. Frøet kan såes ut direkte på vokseplassen, og senere tynne ut plantene til en avstand av 10-15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss