Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kronkrage

Glebionis coronaria

Synonyme navn på Chrysanthemum coronarium. Slektsnavnet Chrysanthemum kommer av gresk khrysos, som betyr gull og anthemon, som betyr blomst. Artsnavnet coronarium betyr krone, krans.. På svensk heter planten kranskrage, mens noen engelske navn er Paris Daisy og Marguerite Daisy.

Hjemsted/Opphav Kronkrage er en ettårig art fra Middelhavsområdet og sørlige Portugal. Planten er også spredt i California i USA.

30-90 cm høy, opprett sommerblomst, med finflikete lysegrønne blad og hvite eller gule korgblomster, fra juli til frosten.

  • Glebionis coronaria (Kronkrage) Foto: flora.org.il

Plantebeskrivelse

30–90 cm høy (etter sort), ettårig, opprett, greinet sommerblomst, med relativt stive stengler og finflikete, lysegrønne blad.

Hvite eller gule, enkle eller delvis fylte blomsterkorger med gul midte (etter sort), 5-8 cm brede. Blomstring fra juli til frosten. Frukta er ei nøtte.

Vekstkrav

Kronkrage er en nøysom plante som trives best i en drenert, næringsrik, snadblanda moldjord i sol og halvskygge. Plantebed kan forbedres ved tilsetning av veksttorv (gjødslet og kalket humus). Planten tåler kjølig vær og en god del regn uten å ta skade.

Bruksområder

Kronkrage er en verdifull sommerblomst som brukes i bed og kasser. Planteavstand i bed: 35 cm. Planten er også en god snittblomst. Avskårne greiner har en holdbarhet på 1–2 uker.

Allergifare

Enkelte korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kronkrage formeres med frø. Planten kan sås direkte på vokseplassen, eller dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når vårfrosten er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss