Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lodnesolhatt

Rudbeckia hirta

Synonyme navn er flekksolhatt, Rudbeckia bicolor, Rudbeckia serotina og Rudbeckia hirta var. pulcherrima. Slektsnavnet Rudbeckia er etter Olof Rudbeck, både d.e., som grunnla Uppsala botaniske hage (død 1702), og d.y. som var botaniker m.m. (død 1740). Artsnavnet hirta betyr hårete og pulcherima betyr vakrest. I Sverige kalles planten sommarrudbeckia, mens i England blir den kalt coneflower eller black-eyed Susan.

Hjemsted/Opphav Lodnesolhatt har sin opprinnelse i Nord-Amerika.

60-80 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig. Opprett, forgreinet, ruhåret plante med spisse, lansettformete, hårete, tannete blad og korgblomster med oransjegule kantkroner og en mørk midskive. Blomstring fra juli til september. God rabatt- og snittblomst.

  • Rudbeckia hirta (Lodnesolhatt) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst. Opprett, ruhåret, forgreinet plante med skruestilte, hårete, spisse, lansettformete, 4-7 cm lange, sagtannete blad.

Blomsterkorger som sitter på stilker i enden er stenglene, og er 6-10 cm brede, med oransjegule kantkroner som ofte har en mørkere flekk ved basis og nesten svart midtskive. Blomstring: juli-september. Små nøtteaktige frukter.

Vekstkrav

Lodnesolhatt trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, litt næringsrik, sandblandet moldrik jord, på en solrik plass. Oppbinding kan bli nødvendig på steder med jevnlig vind.

Bruksområder

Lodnesolhatt er en vakker rabattplante og den benyttes ofte til snitt. Lave sorter egner seg for planting i kasser.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Lodnesolhatt formeres med frø, som forkultiveres inne i hus og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss