Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Margeritt

Argyranthemum frutescens

Synonyme navn er Chrysanthemum frutescens og buskmargeritt. Slektsnavnet Argyranthemum betyr sølvhvit blomst. Artsnavnet frutescens betyr busklignende, og viser til at planten er en busk. På svensk heter planten buskmargerit, mens noen engelske navn er Paris Daisy og Marguerite Daisy.

Hjemsted/Opphav Margerittkrage har sin naturlige utbredelse på Kanariøyene. Vi dyrker i dag sorter av margerittkrage, og mange nye sorter med rosa og røde blomster er kommet til i den senere tid.

Høy, sommerblomst med opprett, treaktig vekst, grågrønne, fjørdelte blad og hvite, gule, røde eller rosa prestekrage-lignende blomster fra juni til frosten.

  • Margeritt (Argyranthemum frutescens)

  • Margeritt (Argyranthemum frutescens)

  • Margeritt (Argyranthemum frutescens)

  • Margeritt (Argyranthemum frutescens), sommergeorgine (Dahlia) og Krypfredløs (Lysimachia)

  • Margeritt (Argyranthemum frutescens)

Plantebeskrivelse

40–120 cm høy (etter sort) sommerblomst, som egentlig er en treaktig flerårig plante, men som dyrkes som en ettårig utplantingsplante. Godt forgreinet plante med smale, fjørdelte, stilkete grågrønne blad. Prestekragelignende blomsterkorger, 5-8 cm brede i fargene hvit, gul, rød og rosa, som sitter enkeltvis på forholdsvis lange stilker.  Blomstring fra juni til frosten. Nøttefrukt.

Vekstkrav

Margerittkrage er en nøysom plante som vokser på nesten all slags jord, men som trives best i en drenert, næringsrik, humusholdig moldjord i sol og halvskygge. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv (gjødslet og kalket humus). Planten tåler kjølig vær og en god del regn uten å ta skade.

Bruksområder

Margeritkrage er en verdifull sommerblomst som brukes i bed, krukker og kasser. Planteavstand i bed: 35 cm. Dersom vi overvintrer den i hus, kan vi ha glede av den i mange år. Den bør overvintres ved 8–10 grader på lys plass.  Planten er også en god snittblomst. Avskårne greiner av margerittkrage har en holdbarhet på 1–2 uker.

Allergifare

Enkelte korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Argyranthemum frutescens formeres med stiklinger, helst toppstiklinger. Planten dyrkes som utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når vårfrosten er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss