Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Papirblom (Papirblomst)

Xeranthemum annuum

Et synonymt navn er papirbomst. Slektsnavnet Xeranthemum kommer av gresk xeros, tørr og anthos, blomst. Artsnavnet annuum betyr ettårig. I Sverige kalles planten papperblomster og i England er et vanlig navn immortelle.

Hjemsted/Opphav Papirblom er viltvoksende i sørøstlige deler av Europa og i Sentral-Europa, samt sørvestlige områder i Asia.

40-50 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med avlange, grågrønne blad og 2-3 cm brede korgblomster i fargenyanser i hvitt, rosa og fiolett, fra juli til september. Rabatt-, snitt og tørkeplante.

  • Xeranthemum annuum (Papirblom) Foto: sativa.bio

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, ettårig, opprett plante med lansettformete, grågrønne blad. Blomstene, som er 2-3 cm brede, er mest fylte og i fargenyanser i hvitt, rosa og fiolett. Blomstring: juli-september. Frukta er en nøtt.

Vekstkrav

Papirblom trives best i en jevnt fuktig, sandblandet moldjord som er godt drenert, i sol og halvskygge.

Bruksområder

Papirblomst er en god rabattplante, og den egner seg godt både til snitt og til tørking. Til tørking må blomstene skjæres før de har åpnet seg, og de bør få tørke stående.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Papirblom formeres med frø, og den kan såes direkte på vokseplassen. Planteavstand: 10-15 cm.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss