Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Solsikke

Helianthus annuus

Synonyme navn er praktsolvendel og praktsolsikke. Slektsnavnet Helianthus kommer av gresk helios = sol og anthos = blomst, og som henviser til blomsten. Blomsten snur seg alltid mot sola. Artsnavnet annuus betyr ettårig. I Sverige kalles planten solros, mens det vanligste engelske navnet er sunflower.

Hjemsted/Opphav Solsikke kommer opprinnelig fra vestlige og midtre deler av Nord-Amerika, samt nordlige Mexico. Sortssortimentet av solsikke har endret seg mye i de senere årene. Det har kommet røde, lave, doble, lysegule og til og med solsikker med små blomster. Derfor er sortimentet nå delt inn i sortsgrupper.

Sommerblomst med stiv, opprett vekst, ruhårete stengler, store blad og enkeltvise, 30-50 cm brede blomsterkorger med gul, brun eller purpur midtskive. God solitærplante som trenger oppbinding.

  • Praktsolsikke (Helianthus annuus)

Plantebeskrivelse

50–300 cm høy, kraftig, ruhåret plante med opprett vekst og stive, ofte ugreinete stengler. Store, hele, eggformete til hjerteformete blad med lang stilk. Bladene sitter motsatt nederst på stengelen og skruestilt øverst. Enkeltvise, opptil 30-50 cm brede, nikkende blomsterkorger med gul, brun eller purpur skive (midtkroner) og mange sterile kantkroner. Midtkronene er tvekjønnet. Under og rundt korga sitter tallrike korgdekkblad, som er brede, rundaktige og stivt randhåret, på en nesten flat blomsterbunn. Blomstring fra juli til september. Nøttefrukter.

Vekstkrav

Solsikke vokser godt på all slags godt drenerte jordtyper, men den trives best I næringsrik, noe fuktig jord på solrik plass. Høye sorter trenger solid oppbinding.

Bruksområder

Solsikke egner seg godt i bed sammen med andre planter eller den kan stå alene som en frittstående plante. De høyeste sortene egner seg best mot en bakgrunn, f.eks. en vegg. Planteavstand: 40–50 cm. Den er også en god snittblomst, men da brukes sorter med mindre blomster. Som snittblomst har solsikke en holdbarhet på 7–10 dager.

 Allergifare

Enkelte korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Videre kan korgplanter noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Solsikke formeres med frø. Det er vanlig å så de store frøene direkte på vokseplassen eller å så i plantekar innendørs, og senere å plante den ut som en utplantingsplante.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss