Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pusslingkrage

Mauranthemum paludosum

Synonyme navn er Chrysanthemum paludosum, Hymenostemma paludosum, Leucanthemum paludosum, Leucoglossum paludosum, minimargeritt og småkrage. Slektsnavnet Mauranthemum er et nytt navn for Leucoglossum, en tidligere slekt for planten. Artsnavnet paludosum betyr som vokser i kjerr. I Sverige kalles planten pysslingkrage, og noen engelske navn er Baby Marguerite, Mini Marguerite, Creeping Daisy og White Buttons.

Hjemsted/Opphav Puslingkrage har sin naturlige utbredelse i det sørvestlige områder av Europa og Nord-Afrika. Både arten og noen kultivarer (sorter) dyrkes i dag.

Teppedannende sommerblomst med nedliggende stengler, smale, spisse blad og små, duftende hvite blomster, fra mai til frosten. Fjellhageplante.

  • Mauranthemum paludosum (Pusslingkrage)

  • Mauranthemum paludosum

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, tett, forgreinet vekst. Bladene danner en rosett ved basis. Enkle, hvite korgblomster med gul midte fra juni til frosten. Svært blomsterrik.

Vekstkrav

Puslingkrage trives godt i vanlig hagejord i full sol eller lett skygge. Men jorda må ikke være for tørr. Den tåler en god del regn og dårlig vær uten å ta nevneverdig skade. Den sår seg lett på vokseplassen.

Bruksområder

Mauranthemum paludosum plantes i bed, ofte som kantplante. Den egner seg også godt i store krukker og kar. Den går også godt i fjellhagen, og det ikke er for tørt. Planteavstand i gruppe: 20 cm.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Puslingkrage formeres med frø. Til 1000 planter trengs 2 g frø. Ved 18 o C spirer frøet etter 1-2 uker. Kulturtiden er ca. 70 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når været tillater det.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss