Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

Et synonymt navn er pyntekosmos. Slektsnavnet Cosmos kommer av gresk kosmikos, som betyr kosmos, univers. Artsnavnet bipinnatus betyr to deler eller vinger, og viser til bladenes plassering på stengelen. I Sverige kalles planten rosenskära og et par engelske navn er Cosmea og Garden Cosmos.

Hjemsted/Opphav Arten har sin naturlige utbredelse i Sør-Amerika, fra Mexico og Brasil. Arten dyrkes ikke hos oss, men flere kultivarer (navnesorter) er i handelen.

Sommerblomst med stivt opprett vekst, blad med trådformete fliker og store, runde blomster på lange stilker, i farge-nyanser fra mørk lilla til hvit, fra juli til frosten kommer. God gruppeplante og snittblomst.

  • Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)

  • Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)

  • Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)

  • Pyntekorg (Coreopsis bipinnatus)

  • Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)

  • Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)

  • Pyntekorg (Cosmos bipinnatus) plantet sammen med superpetunia, spansk margeritt og georgine.

anlegget beskrivelse

60-120 cm høy, ettårig sommerblomst med stivt opprett vekst. Rasktvoksende. Grenet, glatt stengel med motsatte blad som er dobbelt finnet med trådformete fliker. Store, runde, mest rosa, røde, gule eller hvite blomsterkorger på lange stilker, enkeltvis eller i klaser. Blomstens midtparti består av små, ofte gule skivekroner, mens kantkronene er tungeformete. Lang blomstring fra juli til september.

Vekstkrav

Pyntekosmos er en nøysom plante som trives best i en mager, drenert, godt sandholdig moldjord i full sol eller halvskygge. Sterkt gjødslet jord gir for kraftig vekst og færre blomster. Planten tåler mye regn uten å ta skade. Den er pH-tolerant (6-8,5).

Bruksområder

Cosmos bipinnatus er utmerkede gruppeplanter, særlig i bakgrunnen i større bed sammen med andre sommerblomster og den tar seg godt ut i en blomstereng eller i forkant av busker med mørkt bladverk. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Egner seg også i større urner og kasser. Pyntekorg er også en god snittblomst i buketter. Visne blomster plukkes vekk. Planten er sunn og frisk. Planten finnes forvillet enkelte steder i Sør-Norge.

Allergifare

Cosmos er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men nærkontakt med blomstene kan gi allergiske symptomer hos noen personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Pyntekorg formeres med frø. Planten har ca. 200 frø pr. gram, og 10 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18 o C spirer frøet på 10 døgn, og kulturtiden er 70 døgn ved 15 grader. Den tiltrekkes mest som utplantingsplante, det vil si at den såes i hus og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Men i Sør-Norge er det enkelte som sår den direkte på vokseplassen om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss