Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ringblom

Calendula officinalis

Slektsnavnet Calendula betyr første dagen i måneden. Kanskje henviser det til at den blomstrer i mange måneder eller at den åpner seg mot solen, det vil si viser tiden som en kalender. Artsnavnet officinalis betyr som tilhører apoteket, og viser til at planten brukes i medisinen Det norske navnet viser til blomstens utforming. I Sverige kalles planten for ringblomma, i Danmark morgenfrue og i England er vanlige navn Calendula, Marigold og Pot Marigold.

Hjemsted/Opphav Arten har sannsynligvis sin opprinnelse fra landene rundt Middelhavet. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke navnesorter som er foredlet fram.

Sommerblomst med opprett, kompakt vekst, kjøttfulle blad og gule eller oransje, enkle eller fylte blomster fra juli til frosten. Allergivennlig medisinplante.

  • Ringblomst (Calendula officinalis)

  • Ringblomst (Calendula officinalis)

Plantebeskrivelse

20–50 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, kompakt vekst. Hele planten er ruhåret med lysegrønne, kjøttfulle, avlange, helrandete, inntil 15 cm lange blad. De øvre blad er stengelomfattende. Gule eller oransje, enkle, halvfylte eller fylte, inntil 5 cm brede korgblomster, fra juli og til frosten. Blomsten, som har 2–3 rader med tungeforma kantkroner, har en særegen duft. Den tåler litt frost. Mange sorter finnes med stor variasjon i vekstform, høyde og farge.

Vekstkrav

Ringblomst vokser på nesten all slags jord, men den trives best i næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol. Halvskygge gir mindre blomstring. Den tåler regn uten å bli stygg i blomsten.

Bruksområder

Calendula officinalis tar seg best ut når mange planter står sammen i gruppe i plantebed eller blomsterenger. Men den kan også brukes som bunndekke under lysåpne trær og busker. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Den egner seg også i kasser og krukker. Endelig er ringblomst en god snittblomst, som også brukes en del i buketter. Holdbarhet hos snitt: 6-12 dager. Avblomstrete skudd bør fjernes etter hvert, for blomstringen vil avta om frøene får utvikle seg. Ekstrakter av ringblomst, mest i form av te, ble i folkemedisinen regnet som blodrensende, galledrivende, krampeløsende og svettedrivende, og den ble brukt mot nyresyke, mage- og tarmproblemer og vattersott. Her i landet finnes ringblomst forvillet enkelte steder, særlig i nærheten av søppelfyllinger.

Allergifare

Calendula er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Snittblomster av ringblomst kan skape vansker for personer med luftveisproblemer. Planting frarådes imidlertid i miljøer beregnet på barn. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Ringblomst formeres med frø. Planten har ca. 150 frø pr. gram, og 15-18 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18 o C (i mørke) spirer frøet på 7-10 døgn, og kulturtiden er 60-70 døgn ved 15 grader. På grunn av den relativt korte kulturtiden velger mange i strøk med tidlig vår å så direkte på vokseplassen i april-mai og tynnes ut til riktig planteavstand senere. Men ringblomst kan også dyrkes som utplantingsplante, det vil si at den såes i hus og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss