Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ringkrage

Ismelia carinata

Synonyme navn på Chrysanthemum carinatum og Glebionis carinata. Slektsnavnet Chrysanthemum kommer av gresk khrysos, som betyr gull og anthemon, som betyr blomst. Artsnavnet carinata betyr kjøl (hos korgdekkebladene). På svensk heter planten gul krage, mens noen engelske navn er tricolor chrysanthemum og tricolor daisy.

Hjemsted/Opphav Ringkrage er en ettårig sommerblomst fra Nordvest-Afrika. Planten er en krysning med margeritt (Argyranthemum).

60 cm høy, opprett, kraftig sommerblomst, med dobbelt fjærflikete, kjøttfulle, lysegrønne blad og store, enkle eller fylte blomsterkorger i rødt, rosa, gult, hvitt og brunt (etter sort). Fargene er fordelt i ringer rundt midten. Blomstring: juli-september.

  • Ismelia carinata (Ringkrage) Foto: teline.fr

Plantebeskrivelse

60 cm høy, ettårig, opprett, greinet sommerblomst, med kraftige stengler og dobbelt fjærflikete, glatte, kjøttfulle, lysegrønne blad.

Store, blomsterkorger, oftest med enkle blomster, som har kjølformete korgdekkblad, er to- eller flerfargete med fargene fordelt i ringer rundt midten. Blomster i rødt, rosa, gult, hvitt eller brunt etter sort. Blomstring: juli-september. Frukta er ei nøtt.

 Vekstkrav

Ringkrage er en nøysom plante som trives best i en drenert, næringsrik, sandblanda moldjord i sol og halvskygge. Plantebed kan forbedres ved tilsetning av veksttorv (gjødslet og kalket humus). Planten tåler kjølig vær og en god del regn uten å ta skade.

Bruksområder

Ringkrage er en verdifull sommerblomst som brukes i bed og kasser. Planteavstand i bed: 35 cm. Planten er også en god snittblomst. Avskårne greiner har en holdbarhet på 1–2 uker.

Allergifare

Enkelte korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Ringkrage formeres med frø. Planten kan sås direkte på vokseplassen, eller dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når vårfrosten er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss