Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosesolvinge

Rhodanthe chlorocephala ssp. roseum

Synonyme navn er Rhodanthe chlorocephala roseum, Helipterum roseum og Acroclinium roseum. Slektsnavnet Rhodanthe kommer av de greske ordene rhodon = rose og anthos = blomst. Artsnavnet shlorocephala kommer av gresk chloros = gulgrønn og keplale = hode. I Sverige kalles planten for roseneternell og i England brukes navn som sunray og pink paper daisy.

Hjemsted/Opphav Planten har sitt opphav fra Sørvest-Australia.

40-60 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, glatte stengler, grågrønne, smale blad og rosa eller hvite, halvfylte blomsterkorger med gul midte i toppen av stenglene. «Evighetsblomst» i tørket tilstand, som også er en god rabatt- og snittblomst.

  • Rhodanthe chlorocephala ssp. roseum (Rosesolvinge) Foto: wadaisies.com

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, glatte eller nesten glatte, tallrike stengler og grågrønne, smalt linjeformete blad.

Rosa eller hvite, halvfylte, 4-5 cm brede blomsterkorger med gule midtkroner, som sitter en og en i stengeltoppene. Blomstring: juli-august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Rosesolvinge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig sandblandet moldjord, på en solrik vokseplass. Halvskygge gir mindre blomstring.

Bruksområder

Rosesolvinge er mye brukt som evighetsblomster i tørket tilstand, men planten er også en god rabattplante. Planten er også mye brukt til snitt i frisk tilstand. Blomster som skal tørkes, må snittes straks blomsterkorgene har åpnet seg, slik at sentrum i blomsten ikke rekker å bli brunfarget.

 Allergifare

Rosesolvinge hører til eternellgruppen (tørkede blomster som beholder form og farge) av planter, og produserer relativt mye pollen. Personer med allergier bør ikke komme i nærkontakt med, for eksempel berøring, med tørre plantedeler av disse. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Rosesolvinge formeres med frø som enten kan såes direkte på vokseplassen, eller sås inne i hus i april-mai og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Planteavstand: 10-15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss