Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rundsolvinge (Nikkesolvinge)

Rhodanthe manglesii

Synonyme navn er nikkesolvinge og Helipterum manglesii. Slektsnavnet Rhodanthe kommer av de greske ordene rhodon = rose og anthos = blomst. Artsnavnet manglesii er etter James Mangles (1786-1867), en engelsk naturforsker og hagebruker. I Sverige kalles planten for sideneternell og i England brukes navn som pink sunray, silver bells, Australian strawflower, timeless rose og Mangles everlasting.

Hjemsted/Opphav Planten har sitt opphav fra Vest-Australia.

25-50 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, glatte stengler, brede lansettformete blad og langstilkete, rosa eller hvite, halvfylte blomsterkorger med gul midte i toppen av stenglene. «Evighetsblomst» i tørket tilstand, som også er en bra rabattplante.

  • Rhodanthe manglesii (Rundsolvinge) Foto: apacewa.org.au

Plantebeskrivelse

25-50 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, glatt, blågrønn stengel og eggformete til brede lansettformete og stengelomfattende blad.

Langstilkete, noe hengende, rosa eller hvite, 2-3 cm brede blomsterkorger med gule midtkroner, som sitter en og en i stengeltoppene. Blomstring: juli-august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Rundsolvinge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig sandblandet moldjord, på en solrik vokseplass. Halvskygge gir mindre blomstring.

Bruksområder

Rundsolvinge er mye brukt som evighetsblomster i tørket tilstand, men planten er også en bra rabattplante. Blomster som skal tørkes, må snittes straks blomsterkorgene har åpnet seg, slik at sentrum i blomsten ikke rekker å bli brunfarget.

 Allergifare

Rundsolvinge hører til eternellgruppen (tørkede blomster som beholder form og farge) av planter, og produserer relativt mye pollen. Personer med allergier bør ikke komme i nærkontakt med, for eksempel berøring, med tørre plantedeler av disse. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Rundsolvinge formeres med frø som enten kan såes direkte på vokseplassen, eller sås inne i hus i april-mai og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Planteavstand: 10-15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss