Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Safrantistel

Carthamus tinctorius

Synonyme navn er fargetistel og saflortistel. Slektsnavnet Carthamus kommer av hebraiske kartami, som betyr farge. Artsnavnet tinctorius er en fargeplante, og ordet bety farget. I Sverige heter planten safflor og färgtistel, mens engelske navn er blant mange safflower, Azafran og African Saffron.

Hjemsted/Opphav Safrantistel er naturlig utbredt i Lilleasia, Sør-Europa og i India. I dag dyrkes planten også i Nord-Afrika og Nord-Amerika.

80-100 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, stive stengler, ovale, tornerike blad og oransjegule blomster-korger, i juli-august. Bed- og tørkeplante.

  • Carthamus tinctorius (Safrantistel) Foto: kew.org

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, ettårig, tistellignende sommerblomst med stive, rødlige stengler og lange, ovale, tornerike, mørkegrønne blad.

Buskete oransjegule eller kremgule blomsterkorger med blomstring i juli-august. Frukta som er ei nøtt, er hvite og blanke.

Vekstkrav 

Safrontistel er en nøysom plante som ikke stiller noen spesielle krav til vokseplassen.

Men jorda bør ikke være for næringsrik. En sandblandet moldjord passer bra. For mye næring gir kraftige blad og små blomster.

Bruksområder

Safrontistel er en typisk bedplante, men er også en god plante til tørking.

Allergifare

Safrontistel forekommer i eternellarrangemanter (tørre dekorasjonsplanter). Pollen kan frigjøres ved nærkontakt med planten, og da forårsake allergiske reaksjoner, særlig hos burotallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Safrontistel har pålerot, og er vanskelig å flytte. Derfor frøformering, med frø som kan sås direkte ut på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss