Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småfløyelsblom

Tagetes tenuifolia

Synonyme navn er signetfløyelsblom og Tagetes signata. Slektsnavnet Tagetes kommer fra Tages, en etruskisk gud. Artsnavnet tenuifolia betyr finbladet, noe som planten er. Det norske navnet fløyelsblomst kommer av de fløyelsaktige blomstene. På svensk heter planten liten tagetes, mens det vanlige engelske navnet er Signet Marigold.

Hjemsted/Opphav Tagetes tenuifolia stammer fra Mexico og Guatemala. Signetfløyelsblomst er i dag et samlenavn for navnesorter (kultivarer) som er frembrakt gjennom mange år med systematisk foredling I flere land.

Sommerblomst med opprett, tett, busket vekst, aromatisk duft, lysegrønne dypt flikete blad og små, enkle korgblomster i gule eller oransje fargenyanser. Blomsterrik.

  • Signetfløyelsblom (Tagetes tenuifolia)

Plantebeskrivelse

25-55 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, tett, busket vekst. Hele planten har en sterk aromatisk duft ved berøring. Motsatte, lysegrønne blad som er svært fint fliket. Små (3 cm brede), enkle korgblomster i gule eller oransje farger. Svært blomsterrik plante med en vedvarende blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav

Tagetes trives best på lett, næringsrik, veldrenert moldjord i sol og halvskygge. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder, særlig på godt sandholdig jord.. For tett planting gir høyere (og spinklere) planter.

Bruksområder

Tagetes er en av våre mest brukte sommerblomster på grunn av sin farge og blomsterrikdom. Dessuten har planten et sunt og friskgrønt bladverk som pynter opp. Den egner seg godt i blomsterbed, både som kantplante og i gruppe, hvor den gir en god massevirkning. Planteavstand i gruppe: 35 cm. Men signetfløyelsblomst er også en god plante i potter, kasser og urner av alle slag. Blomstene tåler regn uten å ta skade. Siden Tagetes er svært frostømtålig, må den ikke plantes ut for tidlig om våren. Ved å fjerne ferdige blomster, økes blomstermengden og lengden på blomstringen.

Allergifare

Tagetes forårsaker plager hos mange allergikere på grunn av den sterke duften av plantene ved nærkontakt. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, mest fra snitt blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tagetes formeres med frø. Signetløyelsblomst har ca 1000 frø er gram, og til 1000 planter trengs 7-10 g frø. Spirer etter 1-2 uker ved 18 grader. Spires mørkt. Kulturtid: 60-70 døgn ved 15-16 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss