Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skjermsløyfe

Iberis umbellata

Slektsnavnet Iberis er et gammelt nav på Spania, Iberia, hvor mange arter kommer fra. Artsnavnet umbellata betyr flokkblomstrende. I Sverige heter planten roseniberis og i England brukes navnene garden candytuft og globe candytuft.

Hjemsted/Opphav Skjermsløyfe er viltvoksende i området rundt Middelhavet.

15-30 cm høy 2-årig plante som i Norge dyrkes som en ettårig sommerblomst. Opprett, forgreinet, glatt plante med spisse, lansettformete blad og duftende, hvite, røde og fiolette blomster, i juli-august. Blomstrer sjelden hos oss.

  • Iberis umbellata (Skjermsløyfe) Foto: chilternseeds.co.uk

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, toårig plante som i Norge dyrkes som ettårig. Planten blomstrer sjelden hos oss, og den regnes derfor som en bladplante. Planten har en opprett, glatt, forgreinet stengel og grønne, smale, spisse lansettformete blad med 1-2 tenner.

Duftende blomster i hvite, røde og fiolette fargenyanser, som sitter i en skjerm i toppen av hver grein. Karakteristiske blomster med to lange og to korte kronblad, slik at de ser ut som små sløyfer, derav navnet. Blomstring: juli-august. Frukta er en skulpe, som egentlig er en kapsel med to rom.

Vekstkrav

Skjermsløyfe trives best i godt drenert, men jevnt fuktig, næringsrik jord, helst i sol. Plantene blir ikke så tette i skygge.

Bruksområder

Skjermsløyfe er en god plante i rabatter, hvor den benyttes blant annet som en kantplante. God fjellhageplante.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Iberis er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Skjermsløyfe formeres med frø, som ofte sås direkte på vokseplassen. Planteavstand: 15-20 cm.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss