Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkedodre

Lobularia maritima

Synonyme navn er Alyssum maritimum, Alyssum ododratum, Koniga maritima og smådodre. Slektsnavnet Lobularia kommer av gresk lobos, som betyr skulpe (frukten). Artsnavnet maritima betyr som vokser ved havet. I Sverige kalles planten strandkrassing, mens engelske navn er Sweet Alyssum og Sweet Alison.

Hjemsted/Opphav Arten Lobularia maritima som vokser rundt Middelhavet, dyrkes ikke hos oss. Men en rekke kultivarer (navnesorter) er i handelen.

Teppedannende sommerblomst med nedliggende stengler, smale, spisse blad og små, duftende hvite, rosa eller blå blomster, fra mai til frosten. Fjellhageplante.

  • Lobularia maritima (Silkedodre)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy, teppedannende sommerblomst med sterkt greinete, nedliggende stengler som er dekt med grå hår. Smale, spisse blad. Planten er flerårig, men da den ikke kan overvintre ute, dyrkes den som ettårig hos oss. Små, tallrike, velluktende hvite, rosa, lilla eller lyseblå blomster i tette klaser, etter sort. Blomstring fra mai til frosten. Frukta er en skulpe.

Vekstkrav

Silkedodre stiller ingen strenge krav til vokseplassen, men de trives godt i en veldrenert, næringsrik moldjord. Den blomstrer rikest i full sol, men tåler godt halvskygge. Planten tåler mye regn uten at blomstene blir stygge.

Bruksområder

Lobularia maritima brukes mest på grunn av sin blomsterrikdom. Den egner seg godt som markdekkende plante i bed, eller som kantplante i bed og kasser. Den blir ofte plantet i fjellhager, særlig i steinpartier. Planteavstand: 20 cm. Planten finnes forvillet noen steder på Østlandet.

Allergifare

Lobularia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Silkedodre formeres med frø. Planten har ca. 2.800 frø pr. gram. Til 1.000 planter trengs ca. 5 g frø. Frøet spirer på en uke ved 20 grader. Kulturtiden er ca. 70 døgn ved 16-18 grader. Den dyrkes ofte som utplantingsplante, men kan også såes direkte på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss