Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåstråle

Brachyscome iberidifolia

Et synonymt navn er sløyfestråle. Slektsnavnet Brachycome kommer av gresk brachys, som betyr kort, liten og kome, som betyr hår, og som viser til at frukta er korthåret. Artsnavnet iberidifolia betyr med blader som Iberis (sløyfe). I Sverige kalles planten for dockkrage, mens det engelske navnet er Swan River Daisy.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i vestlige områder i Australia. Hos oss dyrkes kun kultivarer (navnesorter).som er hybrider (krysninger).

Sommerblomst med lange hengende greiner, flikete blader og blomster i blå, lilla, rosa og hvite fargenyanser. God ampelplante.

  • Brachyscome iberidifolia (Blåstråle)

Plantebeskrivelse

30 cm høy, ettårig sommerblomst med hengende, tynne, forgreinete stengler og grønne, fint flikete blader. Svakt duftende, 2-3 cm brede blomster i alle nyanser fra blått til mørk lilla, samt rosa og hvite farger, alt etter sort. Blomstring fra utplanting i juni til frosten.

Vekstkrav

Sløyfestråle trives best i en næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol eller halvskygge. Den tåler ikke uttørking, og må vannes rikelig i tørre perioder og når de dyrkes i potte.

Bruksområder

Brachyscome iberidifolia er en god plante for alle typer ampler, potter og kasser. I blomsterbed egner sløyfestråle seg godt som kantplante. Planteavstand i gruppe: 25 cm. Brukes også som snittplante i små buketter.

Allergifare

Brachyscome er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Sorten formeres med frø. Såing og utplanting inne i mars-april. Unge planter må toppes, for at forgreiningen skal bli god. Den dyrkes som en utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss