Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerasters

Callistephus chinensis

Synonyme navn er Aster chinensis, kinaasters og Callistephus hortensis. Slektsnavnet Callistephus er satt sammen av greske kalli, som betyr vakker; og stephanos, som betyr krone, noe som viser til blomstens kransform. Artsnavnet chinensis betyr fra Kina. Også i Sverige kalles planten for sommeraster og i England kalles den China Aster eller Chinese Aster.

Hjemsted/Opphav Arten har sin naturlige utbredelse i Kina, Japan og sentrale, nordlige deler av Asia. Den kom til Europa først på 1700-tallet. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kultivarer (navnesorter) er foredlet fram og finnes i handelen.

Sommerblomst med opprett vekst, sittende blad og enkle, halvfylte eller fylte korgblomster i de fleste farger, fra juli til oktober. Nøysom plante.

  • Callistephus chinensis (Sommerasters)

Plantebeskrivelse

20–70 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett vekst og ruhårete, sterkt greinete stengler. Ovale til lansettformede, grovt tannete blad som smalner av mot basis. Stengelblad er sittende (bladstilk mangler). Enkle, halvfylte eller fylte korgblomster i alle farger med rør- eller tungeforma kantkroner, som sitter enkeltvis på lange stilker.  Blomstring fra juli til oktober. Den tåler litt frost. Sortene har stor variasjon i voksemåte, høyde, tidlighet og blomsterform.

Vekstkrav

Sommerasters vokser på nesten all slags jord, men den trives best i en næringsrik moldjord i full sol. Tåler ikke fuktig jord. De høyeste sortene trenger le om de skal holde seg oppreist. Planten tåler regn uten å bli stygg i blomsten. Sommerasters bør ikke dyrkes på samme jord flere år på rad, på grunn av fare for visnesyke (Fusarium). Men nyere sorter er resistente mot soppen.

Bruksområder

Callistephus chinensis med sine lave sorter, egner seg godt til masseplanting i større anlegg og bed i mindre hager. De middels høye kan også brukes til rabatter og grupper, og de egner seg like godt til snitt. De høye sortene er noen av våre beste frilandsblomster til snitt. Holdbarhet hos snitt: 6-10 dager. Planteavstand i gruppe: 20-25 cm. Avblomstrete skudd bør fjernes etter hvert, for blomstringen vil avta om frøene får utvikle seg.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Sommerasters formeres med frø. Planten har ca. 500 frø pr. gram, og 5 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18 o C spirer frøet på 7-12 døgn, og kulturtiden er 60-70 døgn ved 15 grader. Den tiltrekkes mest som utplantingsplante, det vil si at den såes i hus og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Men i gunstige strøk av landet vårt, kan den også sås direkte på vokseplassen i april-mai og tynnes ut til riktig planteavstand senere.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss