Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småkokarde

Gaillardia pulchella

Synonyme navn er kokardeblomst og sommerkokarde. Slektsnavnet Gaillardia er etter den franske botanikeren Gaiillard de Marentonneau. Artsnavnet pulchella bkommer av ordet pucher, som betyr vakker, skjønn. I Sverige heter planten sommerkokardblomster, og engelske navn er kalt blanket indian blankflowerm, firewheel, Indian blanket og sundance.

Hjemsted/Opphav Småkokarde er opprinnelig fra USA.

30-60 cm høy, opprett, ettårig plante med mykhårete, lansettformete, blågrønne blad og gule, røde eller rødbrune korgblomster, som sitter enkeltvis i toppen av hver stengel. God rabattplante.

  • Gaillardia pulchella (Småkokarde) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, opprett, greinet, ettårig plante med kvaeduft og lansettformede, grågrønne, mykhårete blad.

Gule, røde eller rødbrune, av og til tofargete, 4-5 cm brede blomsterkorger, som kan være enkle eller fylte, og som sitter enkeltvis i toppen av stenglene. Arten har gule kantkroner med purpur grunn og mørke midtkroner med sylforma lapper. Blomstring: juli-september. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Småkokarde trives best i en godt drenert, sandblandet, ikke for næringsrik jord, på en tørr og solåpen plass. Planten tåler tørke.

Bruksområder

Småkarde er en god rabattplante. Planteavstand: 35 cm. I tillegg er planten en god snittblomst. Visne blomster bør fjernes etter hvert. Det gir en lengre blomstring. På vindutsatte steder bør planten bindes opp.

Allergi- og giftfare

Gaillardia er ingen pollenversting med tanke på allergier ved utendørs hobbydyrking. Men siden planten tilhører korgplantefamilien, kan planter gi pollenallergiske reaksjoner i visse situasjoner, for eksempel innendørs ved nærkontakt med snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Småkokarde formeres med frø. Frøet bør såes inne, for deretter å plante ut planten som en utplantingsplante på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Sorter

Gaillardia pulchella ‘The Bride’ (Småkokarde ‘The Bride’) er en sort med hvite blomster som har et rosaskjær og rosa knopper.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss