Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvkrage ‘Silver Lace’

Tanacetum ptarmiciflorum ‘Silver Lace’

Et synonymt navn Chrysanthemum ptarmiciflorum. Slektsnavnet Tanacetumr, som betyr udødelighet, er et forholdsvis nytt slektsnavn på planten. Tidligere tilhørte slekta Chrysanthemum (krysantemum). Artsnavnet ptarmiciflorum betyr med blomster som nyseryllik (Achillea ptarmica). I England kalles plante Silver Lace.

Hjemsted/Opphav Sølvkrage er viltvoksende på Kanariøyene.

40-70 cm høy, flerårig, busket bladplante, som i Norge dyrkes som ettårig. Dypt flikete, sølvgrå, lodne blad som sitter på stive stengler. Egner seg i bed, kasser, krukker og til snitt.

  • Tanacetum ptarmiciflorum ‘Silver Lace’ (Sølvkrage 'Silver Lace') Foto: storage.googleapis.com

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, busket, kompakt, flerårig plante som i Norge dyrkes som en ettårig bladplante. Sorten ‘Silver Lace’ har et finflikete, sølvgrå, loddne blad oppetter stive, forgreina stengler. Hvite korgblomster i juli, som betyr mindre i dyrkingssammenheng enn bladverket. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Sølvkrage er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, men den trives best i en veldrenert, godt sandholdig moldholdig jord i sol og halvskygge. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv.

Bruksområder

Sølvkrage plantes ofte i bed, kasser og krukker på grunn av sin lange og rike blomstring. Dene sølvfargede planten gir fin kontrast til andre planter i hagen. Også en god snittplante.

Den egner seg godt i steinparti og fjellhager, og den er en god kantplante. Planteavstand: 20 cm. Den tåler regn og dårlig vær i sesongen uten å ta nevneverdig skade. Villig og lettstelt plante.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos astmatikere ved nærkontakt med plantene og korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sølvkrage formeres med frø. Såtid: April-mai. Så frøene i potter og dekk med glass/plast til de spirer. De spirer etter 7-10 dager ved 20-22°C. Fjern da plast/glass og sett de ut i drivhus eller veksttunnel. Det tar ca. 16 uker fra såing til blomstring. Så frøene i potter og dekk med glass/plast til de spirer. Planteavstand 20 cm.