Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvsvineblom (Sølvkrans)

Jakobea maritima

Synonyme navn er sølvkranssenecio, sølvblad, filtsvineblom, Senecio bicolor, Senecio cineraria, Senecio maritimus og Cineraria maritima. Slektsnavnet Senecio kommer av latin senex, som betyr gubbe, gammel mann, kanskje på grunn av at planten er dekt av grå hår. Artsnavnet cineraria betyr askegrå (bladene). Navnet bicolor betyr tofarget. På svensk heter planten silverek, mens engelske navn er Dusty Miller og silver Groundsel.

Hjemsted/Opphav Sølvkrans hører naturlig heime i områdene rundt Middelhavet. Det finnes kultivarer (navnesorter) av sølvkrans i handelen, bl.a. ’Silberzwerg’.

Bladplante med fine, grålodne, filtaktige, fjørflikete blad. Nøysom kontrastplante til bed, kasser og krukker.

  • Sølvkrans (Senecio cineraria)

  • Bed med sølvkrans, blåkorg, hageverbena, begonia og sommergeorgine.

  • Sølvkrans, blåkorg, begonia og hageverbena

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy sommerblomst, som egentlig er en flerårig plante, men da den ikke er herdig nok til å overvintre utendørs hos oss, dyrkes den som ettårig. Plante med opprette greiner med god forgreining og treaktig basis og fine, grålodne, filtaktige, fjørflikete blad. Gule, uanselige blomster i små korger. Blomstene kommer det 2. året. Nøttefrukter.

Vekstkrav

Sølvkrans en nøysom plante som trives best i en næringsrik, ikke fuktig jord i sol og halvskygge. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv. Planten tåler mye regn uten å ta skade på bladene.

Bruksområder

Senecio cineraria dyrkes for bladverkets skyld. Planten anvendes i bed hvor den brukes som kantplante eller som fyllplante mellom andre fargerike sommerblomster, hvor den vil danne en fin og god kontrast til især røde og fiolette blomster. Den brukes også langs kanten av kasser og krukker for å fremheve andre mer fargerike sommerblomster. Planteavstand: 35 cm. Siden planten er flerårig kan den tas inn i hus om høsten og overvintres på et frostfritt sted, for så å settes ut igjen til neste vår. Bladene kan plukkes og tørkes.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sølvkrans formeres helst med frø, selv om stiklinger kan brukes. Til 1000 planter trengs 1-2 g frø. Spirer etter 1-2 uker ved 18 grader. Spires lyst. Kulturtid: 70 døgn ved 15 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss