Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spansk margeritt

Osteospermum jucundum

Synonyme navn er Dimorphoteca ecklonis og Osteospermum ecklonis. Slektsnavnet Osteospermum kommer av gresk osteon, som betyr bein og latinsk spermum, som betyr frø (frøet er beinhardt). Artsnavnene ecklonis kommer fra den danske botanikeren Christian Ecklon (1795-1868), som samlet planter i Sør-Afrika. Det norske er ulogisk all den tid at planten ikke har noen tilhørlighet til Spania. Mest sannsynlig er navnet en oversettelse av det nederlandske «Spanse margriet», som brukes i blomsteromsetningen i Nederland. På svensk heter planten trädgårdsstjärnöga, mens noen engelske navn er African Daisy, South African Daisy og Cape Daisy.

Hjemsted/Opphav Den spanske margeritten har sin naturlige utbredelse i Cap-provinsen i Sør-Afrika. Arten dyrkes ikke, men det finnes mange kultivarer (navnesorter) i handelen. Det arbeides kontinuerlig med å foredle frem bedre sorter, med hovedvekt på mer kompakte og opprette planter.

Sommerblomst med opprett vekst, smale blad og korgblomster i nyanser av gult, hvitt, rosa og lilla. Rik blomstring fra utplanting til frosten.

  • Osteospermum jucundum (Spansk margeritt)

  • Osteospermum jucundum (Spansk margeritt)

  • Osteospermum jucundum (Spansk margeritt) Superpetunia (Petunia) - Sommergeorgine (Dahlia) - Hagepelargonium (Pelargonium)

  • Spansk margeritt (Osteospermum ecklonis)

  • Sspansk margeritt (Osteospermum ecklonis)

  • Spansk margeritt (Osteospermum ecklonis)

  • Spansk margeritt (Osteospermum ecklonis) foran Hosta

  • Spansk margeritt, krypsolknapp, hengepelargonium og vesttuja

  • Spansk margeritt, krypsolknapp, begonia og vesttuja.

  • Spansk margeritt plantet sammen med superpetunia, georgine og pyntekorg.

  • Osteospermum jucundum (Spansk margeritt)

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy sommerblomst, som er en flerårig, vintergrønn, halvbusk, men da den ikke er herdig nok til å overvintre utendørs hos oss, dyrkes den som en ettårig plante. Opprett vekst og smale helrandete blad. Store, korgblomster i mange farger. Fargespektret er stort, med både gule og oransje neonfarver, lysende lilla, rosa og mer dempede pasteller, og enkelte sorter har flere farger på samme plante. Blomstene sitter enkeltvis på stilker over bladene. Rik blomstring. Men Osteospermum har en liten hvileperiode midt på sommeren, ca 2 uker. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, kommer den igjen med et nytt stort blomsterflor som står til frosten kommer. Får planten lov å danne frø anser den seg ferdig med sin jobb for i år, og trenger ikke blomstre mer.

Vekstkrav

Spansk margeritt trives best i en veldrenert, sandholdig og næringsrik jord i full sol. Den foretrekker pH 6-6,5. Planten liker ikke tørke og krever regelmessig vanning, spesielt i de 2 første ukene etter utplanting. Ukentlig gjødsling gir økt blomstring. Knip av ferdige blomster, det vil forlenge blomstringen. Den tåler mye regn og et par minusgrader.

Bruksområder

Osteospermum dyrkes på grunn av sine flotte blomster. Den egner seg godt i bed hvor flere planter bør settes sammen i en gruppe. Planteavstand i gruppe: 40 cm. Men den egner seg også meget godt til planting i krukker, kasser og potter, som må være godt drenerte. Siden planten er flerårig, kan krukker og potter om ønskelig tas inn om høsten og overvintres frostfritt. Planten er også en god snittblomst.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Spansk margeritt formeres vegetativt med stiklinger. Hos oss dyrkes den som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss