Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sprikefløyelsblom

Tagetes erecta

Et synonymt navn er er storfløyelsblom og Tagetes patula Slektsnavnet Tagetes kommer fra Tages, en etruskisk gud. Artsnavnet erecta betyr opprett, og viser til voksemåten. Det norske navnet fløyelsblomst kommer av de fløyelsaktige blomstene. På svensk heter planten stor tagetes, mens noen engelske navn er African Marigold, American Marigold, Aztec Marigold, Mexican Marigold og Tall Marigold.

Hjemsted/Opphav Storfløyelsblomst hører naturlig heime i Mexico og Sentral-Amerika, men hos oss er den i dag samlenavn for navnesorter (kultivarer) som er frembrakt gjennom mange år med systematisk foredling I flere land.

Sommerblomst med stivt opprett vekst, aromatisk duft, mørkegrønne dypt flikete blad og store, flate, fylte korgblomster i gule, oransje eller hvite fargenyanser. Lang blomstring.

  • Fløyelsblom (Tagetes erecta)

  • Fløyelsblom (Tagetes erecta)

  • Tagetes erecta (Sprikefløyelsblomst)

  • Tagetes erecta (Sprikefløyelsblomst)

Plantebeskrivelse

25–75 cm høy, ettårig sommerblomst med stivt opprett, godt forgreinet vekst. Hele planten har en sterk aromatisk duft ved berøring. Motsatte, dypt flikete, mørkegrønne blad. Store, (7-12 cm brede) flate eller halvkuleformede, fylte korgblomster i gule, oransje og kremhvite fargenyanser. Blomsterrik plante med en vedvarende blomstring fra juni til høstfrosten.

Vekstkrav

Tagetes trives best på lett, næringsrik, veldrenert moldjord i sol og halvskygge. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder, særlig på godt sandholdig jord.. For tett planting gir høgere (og spinklere) planter.

Bruksområder

Tagetes er en av våre mest brukte sommerblomster på grunn av sin farge og blomsterrikdom. Dessuten har planten et sunt og friskgrønt bladverk som pynter opp. Den egner seg godt i bed, hvor den gir en god massevirkning om flere planter settes sammen i grupper. Planteavstand i gruppe: 35 cm. Storfløyelsblomst er gode planter i bed, potter og kasser. Siden Tagetes er svært frostømtålig, må den ikke plantes ut for tidlig om våren. Brukes også til snitt, holdbarhet: 6–10 dager. Ved å fjerne ferdige blomster, økes blomstermengden og lengden på blomstringen. I økologisk dyrking brukes den i kampen mot skadedyr, da skadedyr ikke liker plantens aromatiske lukt.

Allergifare

Tagetes forårsaker plager hos mange allergikere på grunn av den sterke duften av plantene ved nærkontakt. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, mest fra snitt blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tagetes formeres med frø. Storfløyelsblomst har 250-350 frø per gram og til 1000 planter trengs 7-10 g frø. Spirer etter 1-2 uker ved 18 grader. Spires mørkt. Kulturtid: 60-70 døgn ved 15-16 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss