Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tvillingblomst

Diascia anastrepta

Et synonymt navn er Diascia barberae. Slektsnavnet Diascia betyr to små poser, og viser til blomsten som har to sporer. Også det norske navnet viser til blomstens to sporer. Artsnavnet barberae er trolig etter en Mrs. Barber. I Sverige kalles planten tvillingsporre og engelske navn er Diascia og Twinspur.

Hjemsted/Opphav Planten har sin opprinnelse fra Sør-Afrika og Lesotho. Flere kultivarer (navnesorter) er handelen, både opprettvoksende og hengende.

Sommerblomst med spinkel, hengende vekst, tynne runde eller spisse blad og blomster i nyanser av rosa, lilla og laks farger. Populær plante i ampler, verandakasser, krukker og urner.

  • Tvillingblomst (Diascia barberae)

  • Tvillingblomst (Diascia barberae)

  • Tvillingblomst (Diascia barbera) - Superpetunia (Petunia-x-hybrida) - Hengepelargonium (Pelargonium)

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, ettårig sommerblomst med greinet, ofte hengende, noe spinkel vekst. Tynne, runde eller spisst lansettformete blad, etter sort. Blomster i nyanser av rosa, lilla og laks. Blomsten, som har 2 lange sporer og en liten flekk på overleppa, ligner blomstene til prydløvemunn. Overdådig blomstring fra utplanting til frosten kommer.

Vekstkrav

Tvillingblomst trives best i moldholdig, jevnt fuktig jord i sol eller halvskygge. Jevnlig vanning må til. Tåler dårlig å tørke. Moderat gjødsling. Tåler regn uten å ta skade, og den kan plantes ut relativt tidlig om våren, da den tåler temperatur ned på frysepunktet uten å bli ødelagt.

Bruksområder

Diascia har blitt en ganske populær ampelplante de siste årene. Den er også en god plante i kasser, potter og urner, og den kan brukes i bed. Mange bruker den i fjellhagen. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Når blomstringen avtar kan den skjæres tilbake, noe som resulterer i ny blomstring. Planten er selvrensende, det vil si at de selv kvitter seg med visne kronblader.

Allergifare

Diascia barberae er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Tvillingblomst formeres med stiklinger. Den dyrkes som utplantingsplante, og plantes ut på vokseplassen når vårfrosten er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss